Corona udbrud på Færøerne

Coronavirusset er tilbage på Færøerne. 14 nye coronatilfælde er opdaget på Færøerne onsdag. Dermed har man fundet 16 nye tilfælde efter Olajfesten sidst i juli. Landsstyret sætter nye tiltag i værk, men vil undgå at lukke samfundet ned som i foråret.

Efter et nyt udbrud af corona skal det blive lettere at blive testet. Det er ikke nødvendigt at få en henvisning fra lægen for at blive testet.

Ordningen med, at alle tilrejsende testes, bliver forlænget til 31. oktober. Den er gratis til 14. august, men herefter er finansieringen uafklaret.

Dertil anbefaler myndighederne, at man også bliver undersøgt den 6. dag efter ankomsten til Færøerne og holder sig i karantæne til et svar foreligger.

Anbefalingen er stadig væk, at store arrangementer aflyses, og myndighederne ser gerne, at barer lukker helt.

Det vil heller ikke være muligt at besøge alderdomshjem de næste fjorten dage.

Hvis man færdes i det offentlige rum, hvor der er mange mennesker, bør man bære mund- og næsebind.

Sådan lyder anbefalingerne fra myndighederne på et pressemøde onsdag, efter man har fundet 16 nye tilfælde af corona på to dage.

-Vi har glemt at undgå, hvordan vi bliver smittet. Nu skal vi have situationen under kontrol igen. Den næste uge vil vise, om det vil lykkedes, siger landslæge Lars Fodgaard Møller.

Vil undgå nedlukning

Meget tyder på, at smitten er brudt ud efter Olaj, som er Færøernes store nationalfest den 28. og 29. juli.

Myndighederne havde i den forbindelse mindet befolkningen om at holde afstand og respektere anbefalingerne. Alligevel var der meget liv i gaderne, også ud på de sene nattetimer.

Politimesteren og formand for epidemikommissionen, Michael Boolsen, siger, at når folk kan komme udefra til Færøerne, så er det utænkeligt at holde smitten helt væk.

Trods det store antal nysmittede på to dage vil lagmanden forsøge at undgå at lukke samfundet helt ned, som man gjorde i marts, da smitten kom til Færøerne.

-Vi vil undgå at lukke samfundet ned, fordi det har en stor indflydelse på vores dagligdag og økonomi. Vi bliver nødt at lave nogle tiltag for at forsøge, om vi ikke kan få begrænset smitten så meget som muligt, siger Bárður á Steig Nielsen.

Stammer ikke fra russere

Landslægen retter den oplysning og oplyser, at de to færinger har forbindelse med hinanden.

Den tredje er returneret til Danmark, hvor vedkommende blev testet positiv.

Det hjælper på smitteopsporingen, at de to færinger indgår i samme smittekæde, men man ved stadig væk ikke, hvordan de er blevet smittet.

Nogle dage før Olajfesten blev 34 udenlandske sømænd testet positive for corona. Skibene har forladt Færøerne igen, men der var tvivl om, hvorvidt sømændene havde haft kontakt med den lokale befolkning.

Lagmanden oplyste på pressemødet, at intet tyder på, at smitten hos de 16 nye tilfælde stammer fra de udenlandske sømænd.

Testkø ved sygehusene

Onsdag har der været lange køer til de tre sygehuse på Færøerne. Over 600 mennesker er blevet testet, og omkring 550 blev testet tirsdag.

73 personer er sat i karantæne efter det nye udbrud, og en russisk sømand er indlagt. I alt 241 personer er smittet siden det første tilfælde på Færøerne.

192 er raskmeldte, og 49 er ved Covid-19-prøver på Færøerne konstateret aktivt smittede i øjeblikket, men kun 17 befinder sig i landet herunder et russisk besætningsmedlem, som er den eneste indlagte.

32 af de 33 smittede søfolk har forladt landet, og her er hovedparten om bord på det russiske fiskeskib “Karelia”, der ventes til Kaliningrad onsdag aften.

-Vi er bedre forberedt nu end i marts. Vi fører en aggressiv teststrategi og bruger vores kræfter på at teste så mange som muligt, siger Kaj Leo Holm Johannesen, som er landstyremand for sundhedsanliggender.

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer