Aksel V. Johannesen: Færøsk regering klar inden 10 dage

Bárður á Steig Nielsen har opgivet at lede forhandlingerne om en ny færøsk regering. Aksel V. Johannesen, der var lagmand fra 2015 til 2019, er udpeget til forhandlingsleder.

Fem ud af seks partier i det nyvalgte lagting peger på Aksel V. Johannesen fra Javnaðarflokkurins som ny leder af forhandlingerne om et nyt landsstyre. Kun Folkeflokken undlod at pege på Aksel V. Johannesen.

I weekenden kastede Bárður á Steig Nielsen fra Sambandspartiet håndklædet i ringen på at danne ny regering.

På Færøerne er systemet skruet sådan sammen, at den siddende lagmand har initiativet efter et valg at danne regering. Det stod dog hurtigt klart, at han ikke havde opbakning, og mandag (12. december) har alle partierne været inde hos lagtingsformanden for at pege på en ny forhandlingsleder.

Lagtinget træder sammen 22. december

Aksel V. Johannesens parti fik ni pladser af de 33 pladser ved lagtingsvalget den 8. december og dermed det største parti. Derfor var det rimeligt naturligt at valget faldt på ham. Kun Folkeflokken undlod at pege på Aksel V. Johannesen.

– Forhandlingerne begynder med det samme. I første omgang er det meget overordnet med alle partier, som har peget på mig. Den 22. december træder det nye lagting sammen, og jeg har sat mig som mål at danne regering inden, siger Aksel V. Johannesen til Kringvarp Føroya.

Gammel opposition har flertal

Efter valget torsdag aften stod det klart, at koalitionen mellem Folkeflokken, Sambandspartiet og Miðflokkurin kun talte 15 lagtingsmedlemmer. Man skal kunne tælle til mindst 17 for at få et flertal.

Færøernes ældste parti, Selvstyrepartiet, røg ud, og Javnaðarflokkurin, Tjóðveldi (Republikanerne) og det liberale Framsókn kunne tælle til 18. Aksel V. Johannesen sagde straks, at han i første omgang helst vil forsøge at danne regering med Tjóðveldi og Framsókn.

Framsókn vil holde Tjóðveldi udenfor

Framsókn fik et godt valg, og gik fra to til tre lagtingsmedlemmer. Forkvinden for Framsókn, Ruth Vang, der fik et godt valg, ser helst en regering mellem Javnaðarflokkurin, Sambandspartiet og Framsókn.

– Det er ikke et fravalg af Tjóðveldi, men hellere et forsøg på at bryde blokpolitikken, siger Ruth Vang.

Meldingen synes at være kommet uventet, og Aksel V. Johannesen må handle ud fra de nye toner fra Framsókn.

– Når vi ikke kan tælle til 17 i den gamle opposition, så må jeg tale med Sambandspartiet og Framsókn først. Hvis det ikke lykkedes, så har vi andre muligheder. Det kan være den gamle oppositionen eller en bredere regering, siger Aksel V. Johannesen.

En regering med Sambandspartiet, Framsókn og Javnaðarflokkurin ville råde over 19 lagtingsmedlemmer.  

Facebooktwitter

Facebook kommentarer