Det haster med at forsvare kritisk infrastruktur i Nordatlanten

Færøerne og Grønland bør skynde sig med at vedtage screeningslovene vedrørende investeringer i kritisk infrastruktur. Det siger Michael Aastrup Jensen (V), formand for Udenrigspolitisk Nævn.

Sikkerhedspolitik fyldte mest i redegørelsesdebatten om Arktis i folketinget 14. marts.  Under debatten fik Færøerne og Grønland fik en påmindelse om, at de skal arbejde noget hurtigere med at sikre, at Rusland og Kina ikke får indflydelse på kritisk infrastruktur.

– Vi bliver nødt at se på, hvordan vi får et tættere samarbejde i forhold til kritisk infrastruktur, siger Michael Aastrup Jensen.

Lovene om kritisk infrastruktur mangler

For to år siden vedtog Danmark to love vedrørende kritisk infrastruktur. Den ene omhandler leverandørsikkerhed i forhold til kritisk teleinfrastruktur, og den anden drejer sig om, at udenlandske investeringer skal screenes. Det skal forhindre, at investeringer i kritisk infrastruktur ender på de forkerte hænder og kan true Danmarks sikkerhed.

Screeningsloven dækker særligt følsømme sektorer såsom forsvar, it-sikkerhed, kritisk infrastruktur og kritisk teknologi.

Loven gælder ikke for Færøerne og Grønland, selv om om sikkerhedspolitik er et dansk anliggende. Meningen er, at Færøerne og Grønland skal lave en lignende lov, da landene har overtaget nogle af områderne, som lovene omfatter.

Nu hvor der er gået næsten to år siden Danmark vedtog sine love, er formanden for Udenrigspolitisk Nævn blevet utålmodig overfor Færøerne og Grønland.

– Så derfor min venlige, men gentagne opfordring til de to regeringer. Lad os nu komme i gang. Nu er det desværre sådan, at der ingen grund er til at være naive i forhold til den ustabile og farlige verden, vi lever i.

Huaweis master er taget ned

Kommentaren fra Michael Aastrup Jensen fik både Sjúrður Skaale (JF) og Aaja Chemniz (IA) op af stolen. Sjúrður Skaale mindede Venstrepolitikeren om, at selv om Færøerne ikke har vedtaget lovene om kritisk infrastruktur endnu, så har Færøerne droppet Huawei. Man var ellers kommet så langt i forløbet, at Huawei skulle rulle 5G-nettet ud på Færøerne, og det var også testet.

Føroya Tele skiftede mening og skiftede udstyret ud og lavede en aftale med Ericsson i stedet for.

– Det kostede 300 mio. kr. at udskifte Huawei med Ericsson – det svarer til 36 mia. kr. efter danske forhold. Det har man gjort, selv om det er et dansk anliggende, fordi man ønsker at stå på Vestens side, pointerede den færøske socialdemokrat.

Aaja Chemnitz henviste til betydningen af, at den grønlandske regering styrer de hjemtagne områder.

– Det må ske på nogle vilkår, hvor man respekterer, hvad er det for noget, som er et grønlandsk ansvarsområde. Derfor vil jeg gerne opfordre til: lad os tage debatten. Men selvfølgelig med en inddragelse af Grønland, siger Aaja Chemnitz.

Facebooktwitter

Facebook kommentarer