Valget fremrykkes en dag på Færøerne

Færinger skal vælge deres folketingsmedlemmer 31. oktober, en dag før resten af rigsfællesskabet. Et flertal i folketinget bakker op om lagmandens ønske om at flytte valgdagen på grund af en færøsk mindedag.

Det afførte straks debat på Færøerne, da statsministeren offentliggjorde, at valget skal afholdes 1. november. Den dag er mindes man dem, som har mistet livet på havet.

Lagmand Bárður á Steig Nielsen (Sambandspartiet) sendte en officiel anmodning til den danske regering fredag 7. oktober, og dagen efter indkaldte indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen (S) gruppeformændene til at drøfte sagen.

Her var der stor opbakning var til at flytte dag. Kun Moderaterne, som den færøknyttede Lars Løkke Rasmussen har stiftet, var imod.

– Jeg er meget glad for, at vi så bredt kan imødekomme et ønske, der har været fra lagmanden om at rykke afstemningsdagen en enkelt dag tilbage på Færøerne, siger Christian Rabjerg Madsen.

Påvirker ikke Danmark

Meningsmålingerne i Danmark har på det seneste vist, at det kan blive et tæt valg mellem rød og blå blok, og en kommende statsminister skal muligvis have hjælp fra Nordatlanten.

Valgloven på Færøerne siger, at resultatet skal offentliggøres med det samme. Det vil sige at man i Danmark og Grønland kender det færøske resultat, når valglokalerne åbner om morgenen den 1. november.

Christian Rabjerg Madsen forventer ikke, at partierne i Danmark vil mobilisere yderligere, når man ved hvem der bliver valgt på Færøerne.

– Det tror jeg ikke. Jeg tror kampgejsten både på blå og rød side er intakt. Jeg er helt sikker på, at man deler sig efter overbevisning og stemmer der, hvor ens holdninger er, siger Christian Rabjerg Madsen.

Misbruger sin magt

I lagmandens brev til den danske regering argumenter han for, at 1. november er en særlig dag, fordi Færøerne er en sejlende nation. Siden år 1900 har flere end 1000 færinger mistet livet på havet.

Gudstjenester og flagstænger på halv harmonerer dårligt med en valgdag, siger Bárður á Steig Nielsen.

Mindedagen blev indført i 1949.

Enerådig lagmand

Folketingsmedlem Sjúrður Skaale fra det socialdemokratiske Javnaðarflokkurin deltog i mødet med Christian Råbjerg Madsen og støttede opfordringen fra færøsk side.

Alligevel mener Sjúrður Skaale, at lagmanden på Færøerne har misbrugt sin magt og er gået uden lagtinget i denne sag.

– Det, som kunne være et færøsk ønske, var et soloudspil fra formanden for Sambandsflokkurin og valgkandidat for partiet. Han valgte i stedet for at gå solo. Han – valgkandidaten Bárður – satte sig selv i fokus og bypassede demokratiet. Det er magtmisbrug, og det hører ingen steder hjemme, siger Sjúrður Skaale.

Han tilføjer, at han ved, at koalitionsmedlemmer intet viste om brevet fra lagmanden.

Lagmand konsulterede partiledere
Bárður á Steig Nielsen afviser på det kraftigste beskyldningerne fra Sjúrður Skaale i Kringvarp Føroya.

– Jeg har talt med politikere og med alle formændene for alle partier, og der er fuld enighed om at opbakning om at flytte valgdatoen, siger Bárður á Steig Nielsen.

Facebooktwitter

Facebook kommentarer