Sambandspartiet og Javnaðarflokkurin bevarer føringen

En dugfrisk meningsmåling sender Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin i folketinget. De to partier ligger forrest i meningsmålingerne.

I den nyeste meningsmåling, som Spyr.fo har lavet for Kringvarp Føroya, er Javnaðarflokkurin det største parti med 28,3 procent af stemmerne.

Derefter følger Sambandsflokkurin med 27,3 procent.

De to andre store partier på Færøerne, Tjóðveldi og Fólkaflokkurin, får henholdsvis 18,6 og 18,9 procent af stemmerne.

Meningsmålingen er offentliggjort 28. oktober, seks dage før valget på Færøerne, som afholdes 31. oktober for ikke at kollidere med en national mindedag den 1. november

Optællingen går i gang straks mandag aften. Det færøske valgresultat vil altså være kendt, når valglokalerne åbner i Danmark og Grønland tirsdag morgen.

Nyt stjerneskud i folketinget

Spyr.fo har også lavet en meningsmåling for nyhedsmediet Portal.fo, hvor der bliver spurgt, hvem du stemmer på.

Her viser det sig, at Sjúrður Skaale bliver genvalgt som folketingsmedlem for Javnaðarflokkurin. Han får 44 procent af stemmerne hos Javnaðarflokkurin.

Hos Sambandspartiet er det Anna Falkenberg der ifølge meningsmålingen ville få 21 procent fra dem, som vælger Sambandspartiet. Edmund Joensen, der nu stopper i politik, og som har været folketingsmedlem flere gange og lagmand på Færøerne, er bedstefar til Anna Falkenberg.

60 kandidater
Seks partier stiller op til folketingsvalget på Færøerne, og partierne stiller med tilsammen 60 kandidater.

Deriblandt er flere landsstyremænd, og lagmand Bárður á Steig Nielsen stiller også op til folketingsvalget. Sambandspartiets nuværende MF, Edmund Joensen, genopstiller ikke.

En af Sambandspartiets topkandidater er sundhedslandsstyremand Kaj Leo Holm Johannesen, som var lagmand fra 2007 til 2015.

Tidligere lagmand fra 2015 til 2019 og nuværende formand for oppositionspartiet Javnaðarflokkurin, Aksel V. Johannessen, stiller også op. Hans partifælle, Sjúrður Skaale, der har været medlem af folketinget siden 2011, stiller også op.

Man skal ikke blive overrasket, hvis landsstyremænd og partiformænd overlader et folketingsmandat til en stedfortræder.

Indtil har især sikkerhedspolitik fyldt en del af valgkampen på Færøerne.

Kritiserer homoseksuel statsministerkandidat
Landsstyremanden for udenrigsanliggender, Jenis av Rana, der stiller op for det kristne parti Miðflokkurin, har skabt overskrifter i dansk, grønlandsk og færøsk presse.

I en færøsk radioudsendelse skulle han besvare lytterspørgsmål. En lytter ville vide, om han støtter en blå regering med Søren Pape Poulsen (K) som statsminister.

– Det at leve som såkaldt “homoseksuel” er i strid med den grundlov, som jeg personligt har, og som mit parti også har, og som jeg synes, at Færøerne også har, svarede Jenis av Rana.

Flere færøske politikere – både i koalitionen og oppositionen – tager afstand fra udtalelserne.

Søren Pape Poulsen reagerede på Twitter med ordene “Hold da op. Er vi ikke kommet længere”.

Miðflokkurin har to mandater i lagtinget, og partiet spås ikke mange chancer til folketingsvalget. I den nyeste meningsmåling står de til 4,3 procent af stemmerne. 

Facebooktwitter

Facebook kommentarer