Jenis av Rana har mistillidsvotum hængende over hovedet

En samlet opposition og en fra koalitionen er parat til at vælte Jenis av Rana, landsstyresmand i kultur- og udenrigsanliggender. Årsagen er, at landsstyremanden ikke kan støtte en homoseksuel statsminister.

Så snart folketingsvalget er overstået og arbejdet genoptages i lagtinget, vil Tjóðveldi (Republikanerne) fremlægge et mistillidsvotum mod Jenis av Rana, fra det kristelige parti, Miðflokkurin.

Et mistillidsvotum vil blive fremsat, uanset om man ved på forhånd, om der er et flertal eller ej.

– Vi vil gerne få slået fast, hvad er dit ansvar, når du er landsstyremand på et område. Du må udtale dig med det ansvar, som du har, fordi du repræsenterer hele befolkningen og kan ikke bruge det til din personlige platform, siger Tjóðveldi partiformand, Høgni Hoydal, til Kringvarp Føroya.

Mangler en

Tjóðveldi får opbakning fra de to andre oppositionspartier, Framsókn og Javnaðarflokkurin.
Både formanden for Framsókn, Ruth Vang, og formanden for Javnaðarflokkurin, Aksel V. Johannessen, tager stor afstand fra, at Jenis av Rana vil udelukke at støtte en dansk statsminister, som er homoseksuel.

Oppositionen får også opbakning fra Johan Dahl, der er lagtingsmedlem for koalitionspartiet Sambandsflokkurin. Han vil støtte et mistillidsvotum.

– Da han (Jenis av Rana, red.) som landsstyremand i udenrigsanliggender, som repræsenterer dig og mig og resten af Færøerne, sætter os alle sammen i samme bås med hans grundholdning mod homoseksuelle, så er det ikke i orden, siger Johan Dahl.

Dermed støtter 16 ud af de 33 lagtingsmedlemmer. Der mangler én stemme i for at få et flertal.

Det Færøske Nyhedsbureau har været i kontakt med lagtingsmedlemmer i koalitionen, eller som støtter koalitionen, som ikke har taget stilling endnu.

Talte ikke om Pape, men står alligevel fast

Oprindelsen til hele balladen er en radioudsendelse 25. oktober, hvor Miðflokkurin deltog i en valgudsendelse i Kringvarp Føroya. En lytter ville vide, om partiet støtter en blå regering med en homoseksuel statsminister. Radioværten siger, at der sikkert henvises til Søren Pape Poulsen (K).
 
– Det kan aldrig komme på tale. Det at leve som såkaldt homoseksuel er i strid med den grundlov, som jeg personligt har, og som mit parti også har, og som jeg synes, at Færøerne også har, svarede Jenis av Rana.

Efterfølgende udtalte Jenis av Rana i et tv-interview i Kringvarp Føroya, at han aldrig har nævnt Søren Pape Poulsen. Jenis av Rana siger også, at han medvirkede i programmet som formand for Miðflokkurin og ikke som landsstyremand.

Jenis av Rana bliver også spurgt, hvorfor man skal udelukke en person på grund, at vedkommende er homoseksuel.

– Det ville kræve, at vi ændrede vores politik, og det gør vi ikke, svarer Jenis av Rana.

Lagmanden er tavs

Lagmand Bárður á Steig Nielsen, der også er formand for Sambandsflokkurin, siger, at han tager afstand fra landsstyremandens udtalelser og har givet ham en påtale.

Han vil ikke oplyse overfor Kringvarp Føroya, om det får yderligere konsekvenser, og henviser til, at nu bliver sagen taget op i lagtinget.

Lagmanden siger også, at hans parti endnu ikke har drøftet, hvordan de skal forholde sig til et mistillidsvotum.

Facebooktwitter

Facebook kommentarer