Margrethe Vestager: EU er sensitiv over for Færøernes russeraftale

EU vil gerne have en tættere relation til Færøerne, forsikrer EU-kommissær Margrethe Vestager. Færøernes fiskeriaftale med Rusland står imidlertid i vejen.

– Færingerne giver den russiske fiskerflåde adgang til deres farvand, og sådan noget bliver man nødt til at tale om, hvis man gerne vil have en tættere relation, understreger den danske EU-kommissær til Fagpressebureauet og Det Færøske Nyhedsbureau.

– Det er klart, at der er sensitivitet over for alt, der er russisk, fordi vi nu i alt for lang tid desværre har været nødt til at gøre, hvad vi kan, for at underminere den russiske stats mulighed for at fortsætte aggressionen i Ukraine, fortsætter Margrethe Vestager.

EU har 11 sanktionspakker over for russerne som følge af Ruslands krig i Ukraine, men fødevarer – og dermed heller ikke fisk – indgår ikke i EU-sanktionerne, der forsøger at stække den russiske stats mulighed for at finansiere sit militær.

– Man bliver nødt til at snakke om det og se tingene i sin helhed, siger hun.

Travlt inden EP-valgkamp
Margrethe Vestager har ikke direkte med forhandlingerne at gøre, men hendes opremsning af arbejdsopgaver i Bryssel på denne side af EU-parlamentsvalget den 9. juni levner ikke megen plads.

– For alle praktiske forhold, så er EP-valget lige rundt om hjørnet, og vi har fokus på at få så meget af den lovgivning igennem, som er i proces – hvor der er politiske mandater – og trilogen er begyndt, og der kan blive stemt om det i Europaparlamentet, oplyser hun.

Hertil kommer udpegningen og godkendelse af EU-kommissionsformand og EU-kommissærer i det sene efterår.

EU’s repræsentation i Grønland ventes dog plads her til foråret.

Møde med Ursula von der Leyen
Lagmand Aksel V. Johannesen samt naalakkersuisutformand Múte Bourup Egede og statsminister Mette Frederiksen mødtes med EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen den 14. december 2023.

EU-kommissionens foromtale af mødet betonede det geopolitiske, hvor Grønland og Færøerne har en strategisk vigtig placering i Nordatlanten samt i relation til Ukraine.

Efter mødet vurderede den færøske regeringsleder, at et udkast til en slags hovedaftale mellem Færøerne og EU kan blive en realitet tidligt i 2024. Aftalen skal også omfatte andre områder som f.eks. digitalisering og grøn energi.

Den 8. december fornyede Færøerne og Rusland deres aftale, som dog er mindre end hidtil. Dels reduceres fangstkvoterne i tråd med ICES’ anbefalinger, dels får russiske trawlere ikke adgang til specialområdet syd for Færøerne, som færinger og briter har adgang til. Storbritannien har flere gange påtalt, at russerne kunne fiske i det fælles område med uafklaret grænsedragning.

I sommeren 2023 lukkede Færøerne adgangen til færøske havne for russiske skibe, som ikke hører til fiskeriaftalen.

Forhandlingerne med Rusland om den årlige fornyelse blev påtvunget den socialdemokratiske lagmand. Et lagtingsflertal bestående af oppositionspartier og en koalitionspartner besluttede 10. november 2023 at forhandle en ny fiskeriaftale med Rusland.

Som Margrethe Vestager konstaterer: Det er aldrig nemt, når det handler om fisk, fordi det som regel er nulsumsspil.

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer