Stor ros til DF’s forslag – men færøske MF’ere kan ikke stemme for

Danmark  gør for lidt i EU for en ny handelsaftale mellem Færøerne og EU, mener Alex Ahrendtsen (DF). Regeringen gør lige så meget som landsstyret ønsker, svarer udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M)

Javnaðarflokkurins Sjúrður Skaale vil næppe stemme for Dansk Folkepartis forslag om at pålægge regeringen at arbejde for en frihandelsaftale mellem EU og Færøerne.

– Jeg støtter intentionen og vil gerne stemme for, men vil ikke ind i en fælde, hvor det kan tolkes som indblanding i et overtaget sagsområde, fastslog Sjúrður Skaale ved Folketingets førstebehandling tirsdag 6. februar af beslutningsforslaget fra Alex Ahrendtsen (DF).

Sambandspartiets Anna Falkenberg, som var til et møde i Nordisk Råd i Stockholm, meddelte via Venstres ordfører, at DF-forslaget trods den rigtige intention ikke er det rigtige redskab til at bane vejen for det færøske ønske om en ny handelsaftale med EU.

„Vi er af den opfattelse, at den danske regering gør rigtig meget for at viderebringe vores ønske i EU-systemet. Det er vi taknemmelige for. Sambandspartiet noterer sig også, at partierne bag den europapolitiske aftale har inkluderet at stå bag det færøske ønske og vil bistå og fremme Færøernes interesser i EU,“ erklærede Anna Falkenberg med Louise Elholm (V) som oplæser.

Dansk forpligtelse
Alex Ahrendtsen (DF) mener, at Danmark har en forpligtelse til at blande sig mere i EU til gunst for Færøerne. Det kunne ske ved at betragte sagen som udenrigspolitik frem for handelspolitik.

– Danmark har ikke gjort nok, sagde Alex Ahrendtsen (DF). Han ser gerne en aktivistisk hjælp fra regeringen i samarbejde med landsstyret i stedet for en tilbagelænet holdning.

– Det er på Færøerne, at man sætter kadencen for, hvilken integration man skal have, men jeg kan sige klart, at vi på alle måder ønsker at understøtte et færøsk ønske om at fremme en bedre relation – ultimativt en frihandelsaftale mellem Færøerne og EU. Det er vi allerede dybt engageret i, replicerede udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M).

SF og LA stemmer for
SF’s Marianne Bigum og Liberal Alliances Alexander Ryle vil stemme ja, hvis beslutningsforslaget kommer til afstemning ved en andenbehandling.

Danmarksdemokraternes Kristian Bøgsted lader sin stillingtagen være afhængig af lagtingets og landsstyrets holdning til beslutningsforslaget, for han vil ikke lave lovgivning uden om Færøerne. Han slog i øvrigt på, at det ville gavne fødevareforsyningen i Europa at importere færøske fisk.

Det konservative Folkepartis Niels Fl. Hansen kan tilsvarende støtte DF-forslaget, så længe det foregår i samarbejde med Færøerne.

Det Radikale Venstres Christian Friis Bach stemmer nej ligesom SVM-regeringen, selv om han såmænd er enig i forslaget. Imidlertid er handelsområdet et ansvar for landsstyret, så det handler om færøsk kompetence

– Debatten viser, at vi står bag Færøerne, opsummerede Alex Ahrendtsen. Han håber, at der er indgået en ny handelsaftale om et år.

Fint initiativ
For de afvisende partier handler det om formalisme, fordi DF-s fremgangsmåde kunne ses som utidig indblanding i landsstyrets beføjelser. Hvad siger Sjúrður Skaale til, at forslaget overhovedet er fremsat?

– Det er sådan set et fint forslag. Jeg er glad for, at man fra dansk side både parlamentarisk og fra regeringens side støtter ønsket om en bedre handelsaftale mellem Færøerne og EU. Det er vigtigt for færøsk økonomi og strategisk, men det er også strategisk vigtig for Europa, at Færøerne knyttes tættere økonomisk til Europa, udtaler Sjúrður Skaale til Det Færøske Nyhedsbureau.

– Selv om der ikke er flertal for forslaget, så er det et enigt folketing, som støtter ønsket om, at regeringen skal gøre, hvad den kan for at assistere Færøerne med at få en bedre handelsaftale med EU. Det var et fint signal, der kom fra hele salen. Regeringen ved, at den har et fuldstændigt samlet folketing bag sig, slutter lagmandspartiets folketingsmedlem 

Ursula von der Leyen til Færøerne og Grønland
EU-kommissionen har bekræftet, at kommissionsformand Ursula von der Leyen vil besøge både Grønland og Færøerne i løbet af nogle uger.

Hun mødtes med kongerigets tre regeringschefer den 14. december 2023 om morgenen forud for et EU-topmøde i Bryssel.

EU’s ministerråd godkendte 16. januar en hensigtserklæring – „Memorandum of Understanding on Enhanced Cooperation“ – om en overordnet samarbejdsramme mellem EU og Færøerne, oplyste Lars Løkke Rasmussen.

– Dermed er der skabt et fundament for at føre mere konkrete drøftelser om en bedre markedsadgang for Færøerne særligt i forhold til de forarbejdede fiskeprodukter, understregede Lars Løkke Rasmussen.

– Der er ikke grund til at udskamme Færøerne, som har ydet støtte til Ukraine, har taget ukrainske flygtning og har skåret ned på samhandelen med Rusland. Det er også et element, og det er et element, som gør, at Europas appetit på en tættere relation er steget snarere end svækket, sluttede Lars Løkke Rasmussen.


Link til DF’s beslutningsforslag angående en frihandelsaftale mellem Færøerne og EU: https://www.ft.dk/ripdf/samling/20231/beslutningsforslag/b25/20231_b25_som_fremsat.pdf

Facebooktwitter
Claus Djørup
Journalist | + posts

Facebook kommentarer