Inatsisartut melder sig ud af parlamentarisk samarbejde med folketing og lagting

Det mellemparlamentariske samarbejde mellem København og Nuuk er lagt på is af formanden for inatsisartuts udenrigsudvalg.

Derimod består det mellem København og Tórshavn.

Formanden for udenrigsnævnet, grønlands- og færøordfører Michael Aastrup Jensen (V), beklagede under Folketignets arktisdebat tirsdag 14. januar, at forsøget på at skabe et tættere samarbejde mellem rigsfællesskabets parlamentet om udenrigs- og sikkerhedspolitik afvises af hans grønlandske kollega.

Det er hidtil blevet til et møde i Nuuk i juni, som Michael Aastrup Jensen betegner som en en god og konstruktiv dialog.

– Jeg er ked af, at den nye formand for det grønlandske udenrigs- og sikkerhedsudvalg (Mariane Paviasen fra IA, red.) på vegne af udvalget har kunnet meddele mig, at man ikke ønsker at gøre brug af fremtidige møder i et sådant format. Jeg kan ikke gøre andet end at tage det til efterretning, og det gør vi,

Han forsikrede, at tilbuddet står ved magt om en tættere dialog, hvis de grønlandske politikere ønsker at indgå i en dialog om ting, man ønsker at blive inddraget i.

Arktisstrategi afventer Grønland

Samtidig mangler kongeriget en arktisstrategi, fordi Udenrigsministeriet afventer Grønlands bidrag, mens Færøerne og Danmark har udformet deres respektive strategier.

– Vi havde et fint møde i Nuuk, og jeg er ærgerlig over, at der ikke er opbakning fra Grønland til at fortsætte, istemte Anna Falkenberg (Sambandspartiet) . Hun ønsker, at den udvidede kontakt bevares mellem udenrigsnævnet og det tilsvarende lagtingsudvalg.

Den nuværende strategi udløb i 2020, og Færøerne præsenterede sin strategi i efteråret 2022.

Grønlands indspil til den arktiske strategi er snart færdig, forventer Aaja Chemnitz (IA).

På sigt skal Grønland være hovedforfatteren for en arktisk strategi, hvor man i Nuuk afventer det danske bidrag, mener hun.

Facebooktwitter

Facebook kommentarer