Danmark vil bistå Færøerne og Grønland i at fremme landenes interesser i EU

Ifølge den nye europapolitiske aftale skal Danmark bistå Færøernes og Grønlands interesser i EU, hvor det er muligt, og hvor Færøerne og Grønland ønsker dansk støtte, hvilket ikke var en del af den europapolitiske aftale fra 2008

Den nye europapolitiske aftale sætter rammen for samarbejdet mellem regeringen og Folketinget om de vigtigste europapolitiske spørgsmål de kommende år. Den nye aftale supplerer den europapolitiske aftale fra 2008, og derfor er elementerne i 2008-aftalen fortsat gældende.

Et af de nye supplementer er, at de selvstyrende områder i Rigsfællesskabet, Færøerne og Grønland, bliver nævnt i aftalen, som blev offentliggjort i dag. Disse rigsdele, der står uden for EU, blev ikke nævnt i 2008-aftalen.

I pkt. 7 i aftalen står følgende: “Færøerne og Grønland har hver for sig igennem mange år haft et direkte bilateralt samarbejde med EU. Fra dansk side er det vigtigt, at vi i et tæt og ligeværdigt samarbejde med Færøerne og Grønland står klar til at bistå – hvor muligt og ønsket af landsstyret og Naalakkersuisut – med at fremme henholdsvis færøske og grønlandske interesser i EU.”

Regeringslederen på Færøerne, lagmand Aksel V. Johannesen, siger for en kort bemærkning, at han er glad for den danske støtte, som han synes, at den danske regering er bevidst om. Han påpeger samtidig, at denne danske holdning til færøske EU-spørgsmål er vel en del af at bevare et generelt godt forhold til Færøerne.

Aksel V. Johannesen og de to andre regeringsledere i Rigsfællesskabet – statsminister Mette Frederiksen og Grønlands landsstyreformand Múte B. Egede – mødtes i går med kommissionsformand Ursula von der Leyen inden  EU-topmødet i Bruxelles i går og i dag.

Efter mødet med kommissionsformanden i går, vurderede Aksel V. Johannesen, at EU har en reel interesse i at styrke samarbejdet med Færøerne. Den færøske regeringsleder forventer, at et udkast til en slags hovedaftale mellem Færøerne og EU kan blive en realitet tidligt i 2024. Den ny ramme om samarbejdet skal danne grundlag for et tættere og ligeværdigt samarbejde mellem Færøerne og EU – også på adskillige andre områder, som f.eks. digitalisering og grøn energi.

Europakommissionens danske hjemmeside skrev inden mødet mellem Rigsfællesskabets regeringsledere og Ursula von der Leyen, at mødet understreger Grønland og Færøernes tætte bånd til EU, og at de stadig er nære partnere til Den Europæiske Union. Danmark har således i forlængelse af mødet i Bruxelles i dag understreget i den europapolitiske aftale, at det har betydning at støtte Færøerne og Grønland i deres forhold til EU.

Den europapolitiske aftale er indgået af SVM-regeringen med SF, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Det Radikale Venstre og Alternativet. Danmarksdemokraterne, Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige står udenfor.

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer