Danmark vil hjælpe Færøerne ind på andre markeder

Hvis Færøerne mister det russiske marked, er Danmark parat til at gøre alt for at finde nye markeder, lover udenrigsminister Jeppe Kofod (S) efter et møde i København med den færøske landsstyremand for udenrigsanliggender, Jenis av Rana (Miðflokkurin).

Den færøske udenrigsminister har lige været i Danmark for at mødes med udenrigsminister Jeppe Kofod og forsvarsminister Morten Bødskov (S) om den aktuelle situation i Ukraine og opstillingen af en militær luftovervågningsradar på Færøerne.

Jeppe Kofod og Jenis av Rana drøftede sanktionerne mod Rusland, og Færøerne har sagt, at de står sammen med Vesten. Det kan betyde, at Færøerne mister en fjerdedel af sin eksport, som havde en værdi af 2,3 milliarder sidste år.

Jeppe Kofod siger, at Danmark står til rådighed med at hjælpe Færøerne at finde andre markeder.

Eksportambassader
– Vi vil gerne støtte og hjælpe hvad vi kan med at finde nye markeder for produkterne. Udenrigsministeriet og hele vores handelsdel er til stede på 60 markeder, hvor vi kan hjælpe virksomheder fra Færøerne med af finde nye eksportmuligheder og erhvervsfremstød, der kan hjælpe med at kompensere de markedsandele, man har tabt i Rusland, siger Jeppe Kofod.

Landsstyremanden siger, at når Færøerne er en del af rigsfællesskabet, så er det oplagt at ambassaderne gør hvad de kan for Færøerne.

– Hvis de åbner dem (ambassaderne, red.) mere for Færøerne, så hilser vi det velkomment, siger Jenis av Rana.

EU mere åben for handelsaftale
Færøerne har i flere år ønsket en bedre handelsaftale med EU. Det er især fjernelsen af told på færdigproducerede fiskevarer, som står på ønskelisten.

I sidste uge havde Jenis av Rana et møde med EU-kommissæren for handel, Valdis Dombrovskis, hvor Jenis av Rana udtrykte ønsket om bedre adgang til EU-markedet.

Jenis av Rana siger, at man på det seneste, hvor situationen mellem Vesten og Rusland har eskaleret, har man mødt en større velvilje fra EU.

– Jeg har store forhåbninger. Det virker som om, at der er nye toner. Danmark vil gerne åbne døren for, at vi får en bedre handelsaftale, siger Jenis av Rana.

Færøerne og Danmark har siden 2020 arbejdet intens på en forbedret aftale. Både lagmand Bárður á Steig Nielsen (Sambandspartiet) og statsminister Mette Frederiksen (S) har sendt brev til EU-kommissionsformanden Ursula von der Leyen.

Nu, næsten to år efter og med en krise i Europa, ser det ud til, at der er udvikling i sagen.

-Vi har arbejdet tæt på styrke Færøernes adgang til EU´s indre marked, og støttet at EU og EU-kommissionen får tættere relationer til Færøerne. Vi har også rejst sagen flere gange i Bruxelles på højt niveau, siger Jeppe Kofod.

EU-parlamentariker: Vindue åbnet for genforhandling af handelsaftale
EU-parlamentsmedlem Morten Løkkegaard (V) anerkender færingernes hurtige beslutning om at følge EU’s eventuelle indførelse af fiskeeksport- og/eller havnestop for Rusland. Det drejer sig ikke alene om en fjerdedel af den færøske eksport, men for nogle virksomheder drejer det sig om hele eksporten.

Han betegner Færøernes skridt som et oplæg til konstruktive forhandlinger med EU, for det har været et ærgerligt dilemma for danske politikere, at Færøerne havde andre interesser versus Rusland.

– Det spændende spørgsmål i forhold til Færøerne er den enorme fiskerieksport til Rusland. Til min glædelige overraskelse meddelte de forleden, at de allerede dagen efter invasionen i Ukraine besluttede at lukke helt ned. Der er en hidtil uset politisk enighed om, at det vil man ikke stå model til, siger Morten Løkkegaard.

Færingerne forventer, at der kvitteres for den holdning i Bryssel i forhandlingerne om fiskeeksport til EU, og det støtter Morten Løkkegaard.

– Det store problem for Færøerne er at få lydhørhed. Hvis Danmark er lille i EU, så er Færøerne endnu mindre i det system. Jeg skal nok gøre, hvad jeg kan. Jeg og Venstre vil følge op på det færøske møde med Valdis Dombrovskis, så det sikres, at Færøerne får et så åbent vindue som muligt i de forhandlinger, slutter Morten Løkkegaard.

Ingen afklaring om en radar
Under sit københavnerbesøg diskuterede Jenis av Rana tillige radarsagen med forsvarsminister Morten Bødskov.

Jenis av Rana oplyser, at han hverken har givet et ja eller nej til den danske forespørgsel om at opstille en militær radar til luftovervågning. Der er nogle punkter, som endnu skal opklares. Han vil dog ikke uddybe, hvad det handler om.

Facebooktwitter

Facebook kommentarer