Jenis av Rana: Færøerne kan blive maritimt forsyningsstation for alle skibe

Amerikanerne får ingen flådestøttepunkter på Færøerne! Det er ‘out of debate’. Det siger landsstyremanden for udenrigsanliggender på Færøerne.

Landstyremand for udenrigsanliggender, Jenis av Rana fra det kristelige Miðflokkurin (Centrumpartiet), slår en pæl gennem diskussionen om amerikanske basefaciliter på Færøerne.

Derimod har han en vision om Færøerne som et maritimt knudepunkt – “maritime supply base” – for alle de fiske-, handels- og også orlogsskibe, der passerer forbi porten til Arktis.

Tidligere i juli oplyste Jenis av Rana, at amerikanerne ønsker at bruge de færøske havne mere. Den udtalelse blev. bl.a. omtalt af Det Færøske Nyhedsbureau.

– Det er nogle oppositionspolitikere, som fortalte, at vi havde talt om det på mødet med Carla Sands (USAs ambassadør til Danmark, red.). Ingen af os, der var med til mødet, kender noget til det. Hvis Carla Sands eller nogle af hendes folk havde bragt det på bane, så ville jeg have bedt dem om at standse diskussionen, for det kommer ikke på tale, siger Jenis av Rana om flådebasedebatten.

Grænse for servicering af krigsskibe

I begrebet maritim forsyningsstation ligger værftsarbejde, besætningsskift og proviantering af primært fiske- og handelsskibe, som besejler og opererer i Arktis.

En maritim forsyningsstation vil være åben for alle skibe. Dermed er amerikanske og andre landes krigsskibe velkommen om end i mindre målestok.

– Hvis vi oplever, at en ‘supply base’ på Færøerne bliver “misbrugt” af Amerika, Rusland eller Kina, og man har sig tænkt at bruge Færøerne som base for militære skibe, så skal vi nok sige fra. Det kommer aldrig til at ske på Færøerne, fastslår han over for Fagpressebureauet.

Spørgsmålet om servicering af amerikanske orlogsskibe hænger sammen med rigsfællesskabets politik om Arktis som et område med lav spænding. Det er absolut Færøernes politik, forsikrer Jenis av Rana.

– Vi er meget bekymrede for, hvis Arktisk skulle blive en legeplads eller krigsskueplads for de store magter, siger den færøske udenrigsminister.

Kongerigets fælles budskab: Bevar lavspænding i Arktis

Han skal sammen med sin grønlandske kollega, udenrigsnalaakkersuisoq Steen Lynge, deltage i udenrigsminister Jeppe Kofods møde onsdag 22. juli med USA’s udenrigsminister Mike Pompeo, når emnet er Arktis og rigsfællesskabet.

Jenis av Ranas budskab til Mike Pompeo er, at Arktis skal forblive et lavspændingsområde. Samtidig ønsker han et tættere samarbejde med USA om bl.a. forskning, havbiologi og energi. Han noterer, at det er første gang, at Færøerne deltager i en dialog med USA på det plan.

Steen Lykke håber også på øget samarbejde med USA, som han betegner som en god ven. Der er også nogle problemer herunder servicekontrakten på Thule Air Base, som der skal findes en løsning på.

Udenrigsminister Jeppe Kofod fremhæver det fælles budskab til den amerikanske udenrigsminister i København fra de tre rigsdele om, at Arktis skal være præget af lavspænding og fredelig udvikling.

Mike Pompeo mødes med statsminister Mette Frederiksen på Marienborg onsdag formiddag. Derefter mødes han med de tre udenrigsministre inden et pressemøde om eftermiddagen i Eigtveds Pakhus.

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer