Teledirektør: Svært at vælge Huawei

Både lovgivning og samarbejde med andre lande gør, at det er svært at fortsætte samarbejdet med Huawei. Det siger direktøren for Føroya Tele, Jan Ziskasen, til færøsk tv.

Det seneste år, og måske især siden efteråret, har fokus rettet sig imod, om det færøske teleselskab Føroya Tele vil bruge Huawei som leverandør til at udbygge sit telenet fra 4G til 5G.

Føroya Teles direktør Jan Ziskasen har holdt lav profil. Når han en sjælden gang har udtalt sig til medier, har han været meget forsigtig, men i et interview til færøsk tv, Kringvarp Føroya, løfter han sløret for, hvad Føroya Tele sandsynligvis vil gøre

Den endelige afgørelse om en leverandør falder efter sommerferien, men noget tyder på, at det ikke bliver Huawei.

– Det er svært at vælge den leverandør (Huawei, red.), siger Jan Ziskasen til Kringvarp Føroya.

Kunder i UK og Nordsøen

Føroya Tele opererer på markedet i Storbritannien, og der bliver Huawei fravalgt.

– Det spiller selvfølgelig en rolle i vores vurderinger af, hvem der er den rigtige leverandør. 70 procent af vores eksport er via Shefa kabelen er til det britiske marked.

– Vi er også i olieindustrien med mobilteknologi. Det spiller også en rolle, hvad Danmark gør i Nordsøen, fordi der arbejder vi sammen med danske, franske, britiske og amerikanske samarbejdspartnere, siger Jan Ziskasen.

Direktøren for Føroya Tele siger også, at det spiller en rolle, hvilken lovgivning på Danmark og Færøerne laver på telekommunikationsområdet.

Udfasning af Huawei

Der ikke truffet afgørelse om, hvordan Føroya Tele i givet fald frigør sig fra Huawei. Føroya Tele arbejder med to scenarier. Det ene er at man fortsætter med nuværende teknologi i to år mere. Huawei er leverandør til nuværende 4G-net.

Det andet scenario er udskiftning af hele nettet, hvis en anden leverandør bliver valgt, og det vil koste mere end 100 millioner kroner.

Opinionsmåling

En ny meningsmåling, som Javnaðarflokkurin i folketinget har lavet, viser, at færinger ikke har tillid til Huawei. Kun 14 procent af de 500 personer i opinionsmålingen siger, at Føroya Tele bør vælge Huawei som 5G-leverandør.

37 procent ville vælge Ericsson og 43 ved ikke, hvad ville være det bedste valg.

70 procent siger, at Færøerne bør være på vagt overfor Rusland og Kina baseret på, hvordan landene har opført sig på den internationale scene.

Nægter spionage

Huawei har være anklaget for at arbejde for den kinesiske stat og lave spionage for den kinesiske regering.

Direktøren for Huawei i Norden og de baltiske lande, Kenneth Frederiksen, afviste denne påstand efter en konference om kritisk infrastruktur, som blev holdt sammen med Altinget i juni.

Kenneth Frederiksen forsikrer, at færinger skal ikke bekymre sig for, at de spionerer for den kinesiske regering.

– Vi har overhovedet ikke den forretningside, at vi skal opbygge en infrastruktur for at spionere vores kunder. Vi leverer trygge og gode og avancerede løsninger til vores slutbruger, som kan være med til at gøre brugeroplevelsen endnu bedre og som Færøerne kommer til at drage stor nytte af, siger Kenneth Frederiksen.

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer