Bloktilskuddet til Færøerne skæres med 100 millioner

Bloktilskuddet skal skæres med 100 millioner over fire år, og Færøerne skal overtage flere sagsområder. Det fremgår af regeringsgrundlaget for Færøernes nye landsstyre.

De tre partiformænd, Aksel V. Johannesen (Javnaðarflokkurin), Høgni Hoydal (Tjóðveldi) og Ruth Vang (Framsókn) underskrev regeringsgrundlaget torsdag på et pressemøde i lagtinget.

Her lagde partiformændene vægt er, at bloktilskuddet skal skæres med 25 millioner årligt i fire år. Det vil sige 100 millioner tilsammen, hvis landsstyret holder ud hele valgperioden.

Der står også i regeringsgrundlaget, at nedskæringen tages op til ny behandling, hvis den økonomiske vækst bliver negativ.

– Det er et skridt som viser, at vi kan stå på egne ben, siger Høgni Hoydal, formand for Tjóðveldi/Republikanerne.

Første reduktion siden 2001

Det er første gang siden 2001, at bloktilskuddet nedskæres. Det er i på 642 millioner kroner. Det har dog været fastfrossent i en periode.

Den ny lagmand Aksel V. Johannesen fra det socialdemokratiske parti sagde på pressemødet, nedskæringen i bloktilskuddet er et stort skridt for hans parti at tage, men han er glad for, at det er indskrevet i regeringsgrundlaget, at hvis økonomien bliver dårligere, så bliver nedskæringen sat på pause.

Derimod havde Ruth Vang ønsket et større nedskæring, men hun er tilfreds.

– Vi ville have bloktilskuddet længere ned, men vi er tilfredse med resultatet, siger Ruth Vang.

Overtager luftrum og radar

Samtidig med nedskæringen af bloktilskuddet er det også meningen at overtage flere sagsområder. I regeringsgrundlaget står der, at fyrtårnene, epidemilovgivningen, landslægen og luftrummet skal overtages.

Luftrummet er et dansk område, men den internationale lufttrafik over Færøerne styres fra Keflavik.

Både Framsókn, Javnaðarflokkurin og Tjóðveldi har været meget kritiske overfor, at der ikke blev stemt i lagtinget om aftalen, der lader Danmark opstille en radar på Færøerne. Den afgørelse lå i hænderne i landsstyremanden i udenrigsanliggender, men han fik opbakning fra et flertal i udenrigsudvalget.

Den nye regeringskoalition vil ikke genoplive den sag, men den løser sig selv, ifølge Aksel V. Johannesen.

– Når vi overtager luftrummet, så kommer vi også at overtage radaren, siger Aksel V. Johannesen. 

Facebooktwitter

Facebook kommentarer