Færing modtager Helene Elsass Prisen 2021

Det blev den færøske ildsjæl Katrin Jacobæus, som i år blev tildelt Helene Elsass Prisen. Katrin Jacobæus, som er fysioterapeut og forkvinde for CP Færøerne, får prisen for sit sin indsats for mennesker med Cerebral Parese (spastisk lammelse) på Færøerne.

Prisen blev overrakt af prinsesse Benedikte, der er protektor for både Elsass Fonden og CP Danmark, ved et arrangement i Elsass Fonden den 24. august.

40-årige Katrin Jacobæus, der til dagligt arbejder som fysioterapeut på Landssygehuset på Færøerne, får prisen for sit frivillige arbejde i CP-foreningen på Færøerne. Oveni er hun initiativtager til indførelsen af CPOP-opfølgningsprogrammet på landssygehuset.

CPOP-opfølgningsprogrammet bliver brugt i Sverige, Norge og i Danmark og skal sikre, at børn og unge med Cerebral Parese følges igennem opvæksten, så hvis der sker ændringer kan der tidligt i forløbet iværksættes forebyggende behandling.

– Det er helt fantastisk. Jeg har fået prisen, fordi jeg blev indstillet til prisen af nogle forældre. Det betyder alt for mit arbejde, at jeg har den nødvendige opbakning, siger Katrin Jacobæus.

Området kræver en opdatering

Katrin Jacobæus siger, at området er præget af, at en familie med et barn, som har spastisk lammelse, i alt for stor grad er sin egen lykkes smed. Diagnosen bliver ofte stillet for sent, og familier må selv bruge alt for meget tid til at hjælpe børnene med papirarbejde og praktisk hjælp.

– Det burde ikke være så besværligt, og det må være et enklere system. Det bør ikke dræne familien for alle kræfter at få et handicappet barn. Vi vil finde en måde, som fungerer i det færøske system, siger Katrin Jacobæus.

Med prisen og udbredelsen af CPOP-opfølgningsprogrammet har hun fået fornyet optimisme om, at der er ændringer på vej. Men først skal der afsættes penge til området, så programmet kan udvides.

– Systemet kommer til Færøerne. Vi skal bare finde ud af på Landssygehuset, hvordan det skal implementeres og hvordan der skal flyttes data. Det er formalia, der er tilbage, og nu er det ude af mine hænder, og derfor må andre også træde til, siger Katrin Jacobæus.

Prisen falder på det rigtige sted

CP Danmarks landsformand, Pia Allerslev, siger i begrundelsen for tildeling af prisen til Katrin Jacobæus, at det er ekstraordinært udfordrende at arbejde frivilligt for at forbedre vilkårene for mennesker med CP på Færøerne. Årsagen er de geografiske vilkår, og at der kun er relativt få mennesker på Færøerne, der har CP tæt inde på livet

– Derfor er jeg utrolig stolt over, at vi med Helene Elsass Prisen kan påskønne og støtte det enormt værdifulde arbejde, som Katrin og CP Foreningen på Færøerne udfører. Prisen kan ikke falde et bedre sted, siger CP Danmarks landsformand, Pia Allerslev.

Facebooktwitter

Facebook kommentarer