Færøerne læner sig op ad Danmark i vaccineindkøb

En del af oppositionen i lagtinget vil have, at landsstyret køber vacciner uden om Danmark. Landsstyremanden i sundhedsanliggender afviser oppositionspartierne. Det handler om at tænke langsigtet, siger han.

Det er især to af oppositionspartierne, Framsókn og Tjóðveldi, som har kritiseret landsstyrets ageren i at skaffe koronavacciner til Færøerne.

Bjarni Kárason Petersen, Framsókn, synes, at det været en forkert beslutning kun at læne sig op ad Danmarks indkøb af vacciner. Han mener, at det går for langsomt at vaccinere færinger. Den 6. april var næsten 13 procent færdig vaccineret.

– Det er uambitiøst i forsøget på at opnå floksimmunitet så hurtig som muligt. Restriktionerne i samfundet har konsekvenser. Det har betydning at blive færdig med at blive vaccineret hurtigt, fordi først for nylig har landsstyret været parat til at hjælpe turistindustrien økonomisk. Forskellen på en eller to måneder har stor betydning, siger Bjarni Kárason Petersen.

Færdig i juni

Bjarni Kárason Petersen har spurgt landsstyremanden for sundhed, Kaj Leo Holm Johannessen, Sambandspartiet, om han har forsøgt at købe vacciner udenom Danmark fra Pfizer.

Landsstyremanden afviser i lagtinget, at han har forsøgt at købe vacciner fra Pfizer. Kaj Leo Holm Johannesen er tilfreds med vaccineforløbet indtil nu, selv om vaccineforløbet er blevet forsinket.

– Vi er godt med i vaccinekapløbet. Vi er et af de lande, som har vaccineret mest, og hvis alt går efter planen, så er vi færdige i slutningen af juni. Jeg mener, at vi efter påske kan sige, hvor meget af befolkningen skal være vaccineret, før vi kan åbne helt op, siger Kaj Leo Holm Johannessen.

Det bedste i længden

Der er ingen lovmæssig hindring for, at Færøerne selv kan gå ud og lave aftaler om vacciner udenom Danmark.

Men indkøbet af vacciner handler ikke kun om at få så meget så hurtigt som muligt. Det handler om en stabil leverance, og især hvis man skal vaccineres flere gange.

-Vi valgt at være med i det store indkøb hos EU. Det handler om at tænke langsigtet. Vi ved ikke, hvor længe dette kommer til at vare, og det er vigtigt, at man har leveringsgaranti, siger landsstyremanden. 

Facebooktwitter

Facebook kommentarer