Færøerne og USA indgår partnerskab

Landet med verdens førende økonomi, USA, og et af de mindste lande i verden, Færøerne, har underskrevet en partnerskabserklæring. Erklæringen skal knytte landene tættere sammen.

Michael J. Murhpy, som er Deputy Assistant Secretary of State for European & Eurasian Affairs, og landsstyremand for udenrigsanliggender Jenis av Rana, Midterpartiet, underskrev aftalen i Tórshavn torsdag12. november.

Partnerskabserklæringen har til formål at danne ramme om et styrket samarbejde kan styrkes indenfor handel, forskning og uddannelse. Færøerne har i dag en stor eksport af laks til USA.

– Færøerne har i flere år forsøgt at styrke samarbejdet med USA. Hensigtserklæringen er et stort skridt på vejen til at udvikle samarbejdet mellem USA og Færøerne. Det er vigtigt for Færøerne at styrke tilknytningen til USA, især i disse forandringstider i verden, også her i Nordatlanten og i Arktis, siger Jenis av Rana.

De samme kerneværdier

Partnerskabserklæringen er et resultat af mødet mellem den amerikanske udenrigsminister Mike Pompeo og Jenis av Rana i juli, da Mike Pompeo var på besøg i Danmark.

Jenis av Rana siger, at det er vigtigt for Færøerne at lave sådan en aftale med USA.

– Færøerne skal som udgangspunkt have gode relationer med alle lande. USA er et demokrati, som har de samme kerneværdier som Færøerne, når det gælder retssikkerhed, ytringsfrihed og menneskerettigheder, og er garant for sikkerheden i området omkring Færøerne. USA er derfor en samarbejdspartner, som Færøerne helt naturligt bør prioritere højt, siger Jenis av Rana.

Ambassadøren sneg sig ud

Den amerikanske ambassadør i København, Carla Sands, var med den amerikanske delegation på Færøerne. Carla Sands har på det seneste gjort sig bemærket, fordi hun har fremsat anklager på Twitter om valgsvindel i USA.

Den 7. november hævdede hun, at hendes stemme på Donald Trump ikke er talt med. The New York Times har undersøgt sagen og har fundet ud af, at hendes stemme er talt med.

Færøsk tv fik en aftale om et interview med Carla Sands igennem en presseansvarlig, men da de fik at vide, at færøsk tv, udover at spørge om det færøsk-amerikanske samarbejde, også ville spørge om anklagerne om valgsvindel, kunne det ikke lade sig gøre.

Carla Sands sneg sig derfor ud igennem bagdøren i Nordens Hus i Tórshavn, hvor partnerskabserklæringen blev underskrevet.

Her kan du læse partnerskabserklæringen.

Facebooktwitter

Facebook kommentarer