Færøsk afgørelse om NATO-radar trækker ud

Den oprindelige tidsplan om give Danmark svar om at opstille en radar på Færøerne kommer ikke til at holde. Det erkender landsstyremanden for udenrigsanliggender. 

Landsstyremanden for udenrigsanliggender, Jenis av Rana, Miðflokkurin, har i medierne vurderet, at han i slutningen af februar vidste, om der var politisk opbakning på Færøerne til en radar.

Den vurdering kom ikke til at holde, og nu siger landsstyremanden at der vil gå yderligere tid, før man er klar med en beslutning.

– Måske er det realistisk med en til to måneder mere, siger Jenis av Rana til Kringvarp Føroya.

Ikke under dansk tidspres

Forsvarsforligskredsen på Christiansborg offentliggjorde 11. februar, at partierne har lavet en aftale om at bruge 1,5 mia. kr. i Arktis på en kapacitetspakke, hvoraf 390 millioner går til en radar på Færøerne.

Jenis av Rana har efterfølgende siden været til flere møder i udenrigsudvalget i lagtinget. Han siger, at han ikke har kunnet informere udenrigsudvalget før der kom en officiel henvendelse fra Danmark om at opstille en radar.

Landsstyremanden siger til Kringvarp Føroya, at han ikke er under pres fra den danske regering om at træffe en afgørelse, men det er vigtigt at politikerne på Færøerne bruger tid på sagen.

-Det vigtigste er, at vi har det politiske system med os, og at de føler, at er taget med på råd. Politikerne repræsenterer alle færinger. Målet er, at intet skal gøres, uden af Færøerne siger ja, siger Jenis av Rana.

Lagtingsudvalg ønsker flere oplysninger

En af årsagerne til, at afgørelsen i udenrigsudvalget trækker ud, er, at udvalget i første omgang ikke følte sig tilstrækkeligt orienteret.

Formanden for udenrigsudvalget, Bill Justinussen, Miðflokkurin, siger, at et samlet udvalg vil se flere oplysninger i sagen.

-Vi er enige om at bede landsstyremanden komme med belyse sagen så godt som muligt overfor udenrigsudvalget, så vi kan behandle sagen på så godt grundlag som muligt, siger Bill Justinussen.

Han siger også, at udenrigsudvalget ikke kommet dertil i processen at diskutere, om det er rigtigt eller forkert at opstille en radar på Færøerne.

Facebooktwitter

Facebook kommentarer