Færøsk screeningslov på vej

Folketinget har vedtaget en lov om screening af investeringer, og lagmanden lover lignende tiltag på Færøerne. Den færøske lovgivning vil tidligst være klar til efteråret.

Der var stor opbakning i folketingssalen til lovforslaget fra erhvervsminister Simon Kollerup (S) om screening af visse udenlandske investeringer i Danmark, da forslaget blev vedtaget ved 3. behandlingen den 4. maj. Alle partier stemte ja bortset Nye Borgerlige og Liberal Alliance, der stemte blank.

Loven bliver også kaldt screeningsloven og skal forhindre, at investeringer i kritisk infrastruktur ender på de forkerte hænder og kan true Danmarks sikkerhed.

– Hvis en investors penge i høj grad er blandet sammen med statsinteresser om at kontrollere eller få indsigt i eller tappe oplysninger om det pågældende samfund, så er der et uheldigt sammenfald imellem sikkerhedsinteresser, nationale interesser og økonomiske interesser. Det er den sammenblanding, vi vil gå fri af, siger erhvervsordfører Orla Hav fra Socialdemokratiet.

Færøerne forbereder sig

Screeningsloven skal dække særligt følsomme sektorer såsom forsvar, it-sikkerhed, kritisk infrastruktur og kritisk teknologi.

Et andet lovforslag fra forsvarsminister Trine Bramsen (S) om leverandørsikkerhed i den kritiske teleinfrastruktur er på vej og forventes at blive vedtaget ved 3. behandlingen den 27. maj. Begge love gælder kun i Danmark, men bemærkningerne står der, at regeringen er i dialog med Færøernes og Grønlands regeringer om at lave lignende lovgivning med respekt for kompetencefordelingen til selvstyrelovene.

Lagmand Bárður á Steig Nielsen, Sambandsflokkurin, siger til Kringvarp Føroya, at arbejdet er i gang på Færøerne. Man er i dialog med den danske regering om, hvordan man skal lave loven, da sikkerhedspolitik stadig er et dansk anliggende, mens Færøerne har overtaget mange andre områder.

– Vi har sagt, når det gælder overtagne områder, så skal vi lovgive omkring det. Nu skal vi finde ud af, hvilke dele kommer under overtagne områder og hvad er omfattet af sikkerhedspolitik, siger Bárður á Steig Nielsen.

Han kan ikke sige, hvornår loven er klar, kun at det tidligst kan være i efteråret.

Ruller overtagne områder tilbage

Formanden for Tjóðveldi, Høgni Hoydal, er rasende over det nye lovforslag i folketinget.

– Denne lov, og loven som bliver vedtaget snart, handler om, at den danske regering vil tage magten til at afgøre, hvem kan lave investeringer på Færøerne. De vil bestemme på sagsområder, som vi har overtaget, siger Høgni Hoydal til Kringvarp Føroya.

Lagmanden afviser beskyldningerne og henviser til, at Danmark netop ikke går hen over hovedet på Færøerne, da lagtinget selv kan lave sin egen lovgivning. I folketinget er man også uforstående overfor kritikken.

– Det ligger på ingen måde i det her. Det er Færøerne suveræne ret at lave den lovgivning, som man vil. Vi er et lille land i en kæmpestor verden, og selv kongeriget er en lille spiller. Så jeg tror, at vi skal tænke os om i en verden, der ikke altid er ideel, siger Orla Hav.

Erhvervsminister Simon Kollerup oplyser, at hans screeningslov ikke finder anvendelse på investeringer og aftaler gennemført før den 1. september 2021, selv om den træder i kraft 1. juli.

Facebooktwitter

Facebook kommentarer