Færøske politikere kobler radar til EU-aftale – statsministeren afkobler

Forhandlinger om en radar og frihandelsaftale med EU skal holdes adskilt,siger statsminister Mette Frederiksen (S). Udmeldingen kommer, efter at nogle lagtingsmedlemmer har luftet, at Færøerne bør kræve en bedre handelsaftale med EU, hvis en radar skal opstilles på Færøerne.

Færøerne og Danmark er begyndt at forhandle om en varslingsradar på Færøerne til overvågning af luftrummet. Radaren er en del af kapacitetspakken i Arktis, og 400 millioner er afsat til formålet.

Landsstyremand for udenrigsanliggender, Jenis av Rana, Miðflokkurin, oplyser, at han i torsdag (15. april) har haft et møde med forsvarsminister Trine Bramsen (S) om, hvordan forhandlingerne skal foregå.

Jenis av Rana har opbakning fra udenrigsudvalget i lagtinget til forhandlingerne. Han skal komme tilbage med et tilfredsstillende resultat.

Aftale til efteråret

Han forventer, at parterne kan nå til enighed engang i efteråret. Aftalen skal først forbi udenrigsudvalget, før den endelige aftale kan forsegles.

Selv siger landsstyremanden, at han har nogle spørgsmål og krav til Trine Bramsen.

I et debatprogram i Kringvarp Føroya udtrykte to koalitionspolitikere, at en forbedret frihandelsaftale med EU kunne være i spil i forhandlingerne om en radar.

-Dette er en gylden mulighed, fordi NATO omfatter en række EU-lande. Det er fuldstændigt urimeligt, at vi ikke har samme markedsadgang indenfor det samme fællesskab, sagde Bill Justinussen, som er fra Miðflokkurin og formand for udenrigsudvalget, til Kringvarp Føroya.

Jaspur Langgaard fra landsstyrekoalitionens lagmandsparti, Sambandsflokkurin, og ligeledes medlem af udenrigsudvalget, mener også, at en forbedret EU-aftale kunne komme i spil i forhandlingerne.

-Når man taler om udenrigspolitik og forhandlinger, så er alt i spil. Vi har længe arbejdet med at forbedre handelsaftalen med EU, sagde Jaspur Langaard.

Handel og radal holdes adskilt

Statsminister Mette Frederiksen forstår godt ønsket om en forbedret handelsaftale. En aktindsigt, som Det Færøske Nyhedsbureau fik i efteråret 2020, viser, at Danmark har hjulpet Færøerne med at få gang i forhandlingerne om en bedre aftale, og bolden er spillet tilbage til Færøerne om at komme med konkrete ønsker.

Det Færøske Nyhedsbureau spurgte statsministeren på et pressemøde tirsdag (13. april), om regeringen er villig til at flette forhandlingerne om en radar sammen med en handelsaftale, som flere lagtingsmedlemmer har indikeret som en mulighed.

-De to diskussioner – som begge er meget relevante, sikkerhedspolitik på den ene side og handelspolitik på den anden side – har ikke noget med hinanden at gøre. Men vi vil gerne fremme begge sager, svarer Mette Frederiksen.

Landsstyremanden forsigtig

Tidligere formand for udenrigsudvalget og nuværende lagtingsmedlem, Jákup Mikkelsen, Fólkaflokkurin, siger til Kringvarp Føroya, at Færøerne skal kræve en bedre frihandelsaftale. Ikke før den er kommet på plads med hjælp fra Danmark, kan man sige ja til en radar.

Landsstyresmand i udenrigsanliggender, Jenis av Rana, siger til Kringvarp Føroya, at statsministerens udtalelser ikke ændrer planerne for, hvilke emner landsstyremanden vil tage op med forsvarsministeren.

Det er ikke et krav, at Færøerne skal kræve en forbedret handelsaftale med EU for at give lov til at opstille en radar, men sagerne bliver måske indirekte koblet sammen, siger han.

– Jo mere man samarbejder, jo mere kan man få. Man får mindre ud af det, hvis man ikke samarbejder og isolerer sig, siger Jenis av Rana. 

Facebooktwitter

Facebook kommentarer