Hollands premierminister lagde pres på Færøernes lagmand

Den hollandske premierminister, Mark Rutte, forsøgte at koble en forbedret frihandelsaftale mellem Færøerne og EU sammen med, at hollandske erhvervsinteresser kunne forblive i færøsk fiskeri. Det oplyser den forhenværende lagmand, Aksel V. Johannesen, til færøsk tv.

I 2019 kom historien frem, at Kina forsøgte at lægge pres på Færøerne, da Færøernes teleselskab, Føroya Tele, skulle vælge en 5G-udbyder. Den kinesiske ambassadør sagde til lagmanden, at hvis Færøerne ikke vælger Huawei, så bliver der ikke nogen frihandelsaftale.

Nu er nye oplysninger kommet frem i en anden sag, hvor Holland forsøgte at lægge pres på Færøerne.

Det har været fremme før, at den hollandske premierminister, Mark Rutte, ringede til daværende lagmand, Aksel V. Johannesen, i juni 2017. Det skete i forbindelse med, at i en ny fiskerireform skulle alt udenlandsk ejerskab i færøske fiskeskibe være ophørt og afviklet fire år efter lovens ikrafttrædelse.

Fiskeinteresser for frihandelsaftale

Nu står Aksel V. Johannesen frem i tv-nyhederne hos Kringvarp Føroya og afslører indholdet af samtalen, der foregik, mens landsstyret arbejdede med forslaget til en ny fiskerireform.

– Holland ville gerne samarbejde med os om, at vi skulle få en forbedret frihandelsaftale med EU og i det hele taget bedre samarbejde med EU. Jeg sagde, at vi havde nogle udfordringer med EU, når det gælder færdigproducerede varer, men vi ønskede ikke at blande en frihandelsaftale og vores interne fiskerilov sammen, siger Aksel V. Johannesen til Kringvarp Føroya.

Følte et pres

Den forhenværende lagmand bliver i interviewet spurgt, om Mark Rutte skulle have undladt at blande sig i sagen.

– Der er mange, som forsøger at påvirke politikerne, ikke mindst i denne sag, hvor store værdier står på spil. Det, som kan blive et pres, er når man begynder at blande ting sammen, blandt andet en frihandelsaftale og en fiskerilov på Færøerne, siger Aksel V. Johannesen.

Et hollandsk rederi

Det hollandske rederi, Parlvliet & Van der Plas, har medejerskab i en fabrik på Færøerne og i nogle skibe. Kringvarp Føroya oplyser, at Mark Rutte skulle besvare 10 skriftlige spørgsmål i det hollandske parlament 16. marts om, hvorfor han ringede til den færøske lagmand på vegne af et rederi.

– Flere europæiske rederier har interesser i færøsk fiskeri. For vores vedkommende medførte disse ændringer store forandringer hos en stor fiskeriaktør i Holland, svarede Marke Rutte.

Fiskerireformen blev rullet tilbage, da det nuværende landsstyre kom til i 2019. Nu skal udenlandsk ejerskab være slut senest i 2032.

Facebooktwitter

Facebook kommentarer