Pilen peger stadigvæk på et blåt og et rødt mandat

Den nyeste meningsmåling viser, at Færøerne vil vælge et blåt og et rødt mandat i folketinget.

Danske meningsmålinger viser tæt løb mellem blå og rød blok. Det betyder, at hverken rød eller blå blok kan tælle til 90 for at få et flertal, og man skal kigge til Grønland og Færøerne for at danne en regering efter folketingsvalget den 1. november.

Der er langt imellem meningsmålingerne på Færøerne til folketingsvalget, men den nyeste måling, som Kringvarp Føroya har fået lavet, viser, at det socialdemokratiske Javnaðarflokkurin bliver langt det største parti.

Javnaðarflokkurin, der vil pege på Mette Frederiksen som statsminister, ville få 33,7 procent af stemmerne.

Sambandspartiet, der er Venstres søsterparti, ville få 21,8 procent af stemmerne. Partiets MF, Edmund Joensen, genopstiller ikke.

Efter meningsmålingen at dømme, som bliver der kamp om den ene plads. Lige efter Sambandspartiet kommer Folkeflokken, der ville få 19,5 procent, og Tjóðveldi ville få 18 procent.

Javnaðarflokkurin ligger godt i svinget
I august fik nyhedsmediet Portal.fo lavet en meningsmåling, som viste at Javnaðarflokkurin stod til at få 31,5 procent af stemmerne i forhold til 25,6 procent ved folketingsvalget i 2019.

Sambandspartiet stod til 23,7 procent. Folkeflokken har gjort et stort hop i forhold til undersøgelsen i august. Dengang stod Folkeflokken til at få 16,5 procent, mens Tjóðveldi ville få 16,5 procent.

Partierne er parate
På Færøerne står kampen mellem fire de største partier, og de har alle fire udtalt sig til Kringvarp Føroya om, hvem de vil pege på som statsminister.

Sambandspartiet peger på Jakob Ellemann-Jensen (V), men godtager også Søren Pape Poulsen (K), hvis det bliver udfaldet i Danmark.

Folkeflokken vil som princip ikke blande sig, men bliver de afgørende, så peger de på blå blok.

Javnaðarflokkurin peger på Mette Frederiksen (S), men Tjóðveldi ikke vil pege på nogen inden valget.

Partierne siger også, at de har kandidaterne klar og parat til at starte valgkampen.

Må følge grundloven
Sjúrður Skaale, folketingsmedlem for Javnaðarflokkurin, har sagt i folketingssalen, at Færøerne og Grønland burde blive enige om at holde sig ude af kampen om, hvem skal være statsminister. De andre nordatlantiske partier synes endnu ikke at være parate til ikke at pege på nogen.

På Venstres pressemøde en time efter valgets udskrivelse blev Jakob Elleman-Jensen spurgt om, hvad han synes om, at afgørelsen muligvis kommer til at ligge i Nordatllanten.

-Rent personligt, så har vi i vores familie ikke så god erfaring med et valgresultat på Færøerne, siger Jakob Ellemann-Jensen og henviser til, at hans far Uffe Elleman-Jensen tabte valget i 1998 til Poul Nyrup Rasmussen på grund af stemmer på Færøerne.

-Men vi må respektere hvad grundloven viser, og vi kommer at gøre vores til, at vores søsterparti får et godt valg på Færøerne.

Politisk ordfører Thomas Danielsen (V), som er halv færing, oplyste på pressemødet, at han selv tager til Færøerne og støtter søsterpartiet undervalgkampen.

Facebooktwitter

Facebook kommentarer