Både statsministeren og et færøsk folketingsmedlem glæder sig til, at Danmark og EU ikke skal vente længe på at kunne importere dåsemakrel og andre færdigproducerede fiskeprodukter fra Færøerne. Det kræver en ændring af handelsaftalen mellem EU og Danmark.
Det færøske landsstyre forsøger sammen med den danske regering at få en bedre frihandelsaftale med EU, bekræftede statsminister Mette Frederiksen (S) i Folketingets spørgetime tirsdag 7. februar over for Anna Falkenberg (Sambandspartiet).
Det forrige landsstyre på Færøerne ville gerne forhandle en ny frihandelsaftale, og for at komme igennem systemet i EU havde landsstyret bedt den danske regering om opbakning.
Landsstyret, som kom til magten på Færøerne i december sidste år vil, fortsætter den linje, og den nye danske regering er parat til at gøre sin indflydelse gældende.
Mette Frederiksen oplyste over for Anna Falkenberg, at den danske regering sammen med landsstyret har lagt en plan for, hvordan tingene skal gribes an.
-Umiddelbart, efter at regeringen blev dannet, havde vi et møde i rigsfællesskabet. Da var det her et ting, vi diskuterede. Vi har lagt en plan i fællesskabet for de næste skridt, herunder en mere direkte kontakt med EU-kommissionen, som jeg selv kommer til at engagere mig i. Så vi fortsætter det arbejde, som var påbegyndt før den nye regering tiltrådte, erklærede Mette Frederiksen.
Brevudveksling med kommissionsformanden
I 2020 sendt både daværende lagmand, Bárður á Steig Nielsen, og statsminister Mette Frederiksen breve til kommissionsformand Ursula von der Leyen om, at Færøerne gerne vil forbedre frihandelsaftalen med EU.
Færøerne har haft fokus på, at man gerne vil eksportere færdigproducerede fiskevarer til EU uden at skulle betale 25 procent i told.
Ursula von der Leyen spillede dengang bolden over til Færøerne igen, og hun bad landsstyret om at komme med udspil.
Geopolitisk betydning
I tirsdagens spørgetime med statsministeren tog Anna Falkenberg udgangspunkt i et meget omtalt billede af Mette Frederiksens makrelmad, som med garanti desværre ikke var en færøsk fanget makrel.
Det er naturligt, at Danmark forsøger at hjælpe til, hvis det kan få processen til at gå hurtigere, sagde Anna Falkenberg.
En forbedring af frihandelsaftalen også skal knyttes til den geopolitiske situation, hvor forholdet mellem Vesten og Rusland er på et meget lavt punkt, og at Færøerne derfor bør knyttes nærmere EU, mener hun.
-Færøerne har mere og mere brug for at finde nye markeder til vores fiskeprodukter, siger Anna Falkenberg.
Mette Frederiksen stemte i.
-Vi har behov for at knytte Færøerne meget tættere på EU, og det er vi i fuld gang med. Det gælder på handelsområdet og også på række andre henseender. Der er et ønske fra Færøerne men også i øvrigt fra Grønland om at komme tættere på EU, siger Mette Frederiksen.
EU vil udvide samarbejde med flere
Den geo- og sikkerhedspolitiske ændrer de udenrigsøkonomiske prioriteter, og det kunne lette vejen til en ny handelsaftale.
Dagen før spørgetimen havde Mette Frederiksen en videokonference med EU-formandslandet Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M).
-Vi også diskuterede det nye EU-format med samarbejde med flere lande og flere partnere til EU. Så det er jeg meget optaget af og ikke mindst på handelsområdet. Af mange årsager har vi en interesse i at få koblet Færøerne meget tættere på EU, forsikrede Mette Frederiksen.
Facebook kommentarer