Bloktilskuddet til Færøerne fastfryses i tre år

Bloktilskuddet bliver 641,8 millioner kroner de næste tre år og bliver ikke pristalsreguleret som under det forrige landsstyre.


Det har Kristina Háfoss, landsstyremand i finansanliggender (Tjóðveldi/Republikanerne), og finansminister Claus Hjort Frederiksen(V) indgået en aftale om.


Bloktilskuddet bliver fastfrosset med det samme, oplyser den færøske minister. 

Opsparingsfond
– En økonomisk fond bliver oprettet for at sikre en selvbærende og tryg økonomi, som styrker solidariteten mellem generationer. I den økonomiske fond bliver engangsbeløb, særlige indtægter og en del af indtægterne af den økonomiske vækst hos landskassen indsat, da underskuddet er vendt til overskud. Det kan også senere bruges til at mindske om bloktilskuddet, siger Kristina Háfoss.

Ifølge aftalen kan Færøerne sætte bloktilskuddet endnu længere ned, hvis der er ønske om det. Aftalen skal behandles i lagtinget og folketinget i efteråret.

Sambandspartiet vil genindføre pristalsregulering
Det er den omvendte verden, for fastfrysningen er det færøske landsstyres ønske.

Bloktilskuddet var fastfrosset fra 2001 til 2011, indtil det forrige landsstyre under ledelse af Kaj Leo Johannesen (Sambandspartiet) indgik en aftale med den danske regering om genoptagelse af pristalsreguleringen uden tilbagevirkende kraft.

I årene fra 2012 til 2015 voksede bloktilskuddet fra 615,5 millioner til 641,8 millioner kroner.

Bárður Nielsen, formand for Sambandspartiet, siger, at partiet vil arbejde for at pristalsregulere bloktilskuddet igen efter næste valg, hvis partiet kommer i landsstyret.

Han er særlig kritisk overfor, at Javnaðarflokkurin (Socialdemokraterne) er med til at fastfryse bloktilskuddet. Reelt bliver ydelsen mindre, da den ikke bliver pristalsreguleret.

– Færøerne har ret til bloktilskuddet, som er en naturlig omfordeling i riget. Dertil er ydelsen direkte finansiering til folkepensionen og andre sociale områder på Færøerne, som sygehusvæsnet og særforsorg, siger Bárður Nielsen.

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer