Borgerligt parti vandt lagtingsvalget

Alt tyder på, at Færøerne får en ny regering. Valgresulatet viser, at koalitonen ikke fik et flertal. Den store vinder ved valget var det borgerlige parti, Folkeflokken.

Efter valget 31. august står det klart, at Javnaðarflokkurin, Tjóðveldi og Fremskridt ikke kan mønstre et flertal og fortsætte som regering.

De tre partier fik 15 mandater tilsammen. Det kræver 17 mandater til at få et flertal.

Valgets store vinder, Folkeflokken fik 24,5 procent af stemmerne, det svarer til otte mandater. Det andet store oppositionsparti, Sambandspartiet fik syv mandater.

De to små oppositionspartier, Midterpartiet og Selvstyret, fik henholdsvis to og et mandat.

Regeringsleder vil fortsætte

På trods af at lagmand Aksel V. Johannesen, som også er formand for Javnaðarflokkurin, har mistet flertallet, så vil han gerne gøre et forsøg at danne en ny koalition.

Det sagde han i formandsrunden på færøsk tv på valgaftenen. Lagmanden har stadig initiativet som forhandlingsleder i forsøget at danne regering.

Men intet tyder på, at det vil lykkedes. Inden valget har Aksel V. Johannesen afskrevet Folkeflokken, og formanden for Sambandspartiet sagde i formandsrunden, at han vil ikke i regering sammen med løsrivelsespartiet Tjóðveldi.

Jørgen Niclasen, formand for Folkeflokken, føler sig overbevist om, at det er muligt at danne en borgerlig regering, med hjælp fra de små partier.

Folkeflokken, Sambandspartiet, Midterpartiet og Selvstyrepartiet har allerede haft møder, hvor de har diskuteret mulighederne for et fremtidigt samarbejde.

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer