Coronaudbrud får Færøerne til at lukke samfundet ned

Der er ikke kontrol over coronasmitten på Færøerne. Myndighederne anbefaler, at alle større arrangementer aflyses eller afvikles uden tilskuere i en uge.

Torsdag (3. juni) var der 43 smittede. Den 2. juni blev der fundet otte smittede, og blandt dem var flere, som ikke er del af en kendt smittekæde.

Det har fået myndighederne til anbefale aflysninger for at få kontrol med smitten. Det er er den britiske variant B.1.1.7., som spreder sig.

– Myndighederne anbefaler derfor, at alle arrangementer, hvor mange mennesker kommer sammen, både offentligt og privat, bør udsættes eller aflyses. Nattelivet bør også lukkes i weekenden, siger lagmandskonteret i en pressemeddelelse.

Landskampe og kulturnat ramt

Færøerne bliver ikke lukket ned med lov, men det ser ud til, at de fleste retter ind efter myndighedernes anbefalinger.

Landskampen i fodbold mellem Færøerne og Island 4. juni bliver afviklet uden tilskuere. Der var ellers lovet billetter til 2500 tilskuere.

Ligeledes bliver landskampe i håndbold, som det færøske kvindelandshold skulle spille i weekenden, afviklet uden tilskuere.

Udover det er flere sportsarrangementer aflyst.

Kulturnatten i hovedstaden Tórshavn, som samler mange folk, er blevet udsat.

Tager ingen chancer

Færøerne har før haft store udbrud, men i det store og hele er Færøerne sluppet heldigt sammenlignet med mange andre lande. I store perioder har man kunne leve frit på Færøerne. Det typiske tal for nye smittede i den daglige opgørelse er nul.

Det seneste udbrud begyndte 23. maj. I starten blev meldt ud, at smitten var under kontrol. Det ser nu ud til ikke at være helt rigtigt.

39 procent af færingerne har fået første vaccinestik og 23 procent har fået andet stik. Lagmanden Bárður á Steig Nielsen siger, at man vil ikke vil risikere at smitten breder sig for meget inden man når flokimmunitet.

– I denne uge har de unge fået muligheden for at blive vaccineret. Det handler om at holde fast i nogle få uger mere. Klarer vi det, bryder smitten ned, så vi kan leve frit senere i sommer, siger Bárður á Steig Nielsen.

Facebooktwitter

Facebook kommentarer