Byggeskandale får socialdemokrat at forlade landsstyret i Tórshavn

For anden gang i denne regeringsperiode forlader et medlem af Javnaðarflokkurin/Socialdemokraterne den færøske regering. Denne gang på grund af budgetoverskridelse på byggeriet af et nyt gymnasium. Landsstyret overvejer retssag mod Bjarke Ingels Group.

Landsstyrekvinden for kulturanliggender, Rigmor Dam, Javnaðarflokkurin, trak sig mandag (21. januar) fra sin post for at skabe politisk ro omkring et nyt gymnasium.

Det nye gymnasium, Glasir, åbnede i august efter lang tids forsinkelse. Dengang blev det oplyst, at prisen var 636,5 millioner kroner. Men byggeriet var ikke færdigt, og siden er regningerne væltet frem. Det oprindelige byggebudget var 515 millioner kroner.

Inden jul måtte landsstyrekvinden bede lagtinget om 14 millioner kroner i ekstra bevilling på finansloven. Nu er det kommet frem, at den samlede ekstra regning kan overstige 30 millioner.

Før jul overlevede Rigmor Dam med nød og næppe et mistillidsvotum.

Nu hvor regningerne bliver ved med at vælte ud af skabet, og medlemmer af koalitionen ønsker en undersøgelse af forløbet, har Rigmor Dam valgt at trække sig.

– For at skabe ro omkring gymnasiet Glasir og med håb om den nødvendige bevilling, så skolen kan bygges færdig, har jeg af politiske årsager bedt lagmand Aksel V. Johannesen om at blive løst fra embedet. Det har lagmanden taget til efterretning, siger Rigmor Dam.

Mange byggeskandaler

Det er seks år siden, at tilbuddene på at lave skolen blev åbnet. Lige fra begyndelsen har skolebyggeriet været plaget af byggeskandaler.

Det offentlige Landsingeniørkontoret, som er bygherre, har været i flere retssager med underleverandører igennem processen.

Da regningerne væltede ud af skabet før jul, stoppede Evald Kjølbro som Landsingeniør.

Rigmor Dam har ofte fremhævet, at hun ikke har været oplyst om de mange ekstra regninger. Ved sin afgang gentager hun, at kulturministeriet ikke har været tilstrækkeligt oplyst om den rigtige pris på bygningen.

Evald Kjølbro sagde før jul til færøsk radio, at man må forvente en vis overpris, og det er sjældent, at prisen holder. Han oplyste også, at man ville lægge sag an mod Bjarke Ingels Group, som har tegnet bygningen.

Politisk turbulens

Javnaðarflokkurin har haft en turbulent tid i regeringen med Framsókn og Tjóðveldi/Republikanerne.
Kort efter valget 1. september 2015 trak Sonja Jógvansdóttir sig fra Javnaðarflokkurin, og blev løsgænger, og koalitionen kom i mindretal.

I januar 2018 meddelte Kristin Michelsen, at han ikke længere er bundet til stemme det samme som Javnaðarflokkurin. Det så man før jul, hvor Kristin Michelsen stemte blankt ved mistillidsafstemningen om Rigmor Dam.

Det fik bægeret at flyde over i Javnaðarflokkurin. Den 3. januar i år meddelte partiet, at han ikke længere en del af partigruppen. Han kan ikke stille op for Javnaðarflokkurin næste lagtingsvalg senest i slutningen af august i år

I oktober 2018 trådte landsstyremanden for trafik, Henrik Old, Javnaðarflokkurin, tilbage, fordi han ikke fik sin vilje, da rækkefølgen at nye tunneller blev prioriteret.

Nu har Rigmor Dam trukket sig. Lagmand Aksel V. Johannesen overtager i første omgang kulturområdet.
Aksel V. Johannesen siger til færøsk radio, at han ikke har tænkt sig at udskrive valg. Valget skal senest være 31. august i år. 

Faktaboks

Arkitektvirksomheden, BIG – Bjarke Ingels Group har tegnet Glasir, der erpå 19.500 kvadratmeter.

En pris på 636,5 millioner kroner svarer til en kvadratmeterpris på 32.600 kroner, da maskiner og indbo er talt med.

Glasir samler gymnasium, handelsskole og teknisk skole under samme tag. Mere end 1600 elever går på Glasir.

Landsverk (Landsingeniørkontoret) er bygherre på vegne af Mentamálaráðið (Kulturministeriet).

Lagtinget vedtog i 2012 at iværksætte byggeriet, som skulle koste 515 millioner kroner. Flere gange har det været nødvendigt at bede om ekstra bevilling på finansloven.

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer