Færøerne bør være fuldgyldigt medlem i Nordisk Råd og Arktisk Råd

Færøerne gør et nyt forsøg at blive fuldgyldigt medlem af Nordisk Råd. Færøerne vil også gerne repræsenteres på egen hånd i Arktisk Råd. Det oplyser landsstyremanden for udenrigsanliggender, Jenis av Rana, overfor færøsk tv.

Færøerne har i flere omgange forsøgt at blive fuldgyldigt medlem af Nordisk Råd, men det er ikke lykkedes. Landstyremanden for udenrigsanliggender, Jenis av Rana fra det kristelige parti Miðflokkurin, vil gøre et nyt forsøg.

– Færøerne og Grønland må være ligestillede med Danmark og arbejde ude i verden. Det er det eneste ærlige at gøre, mens vi venter på fuld selvstændighed, siger Jenis av Rana til Kringvarp Føroya.

Det var under det tidligere landsstyre med Aksel V. Johannesen fra Javnaðarflokkurin som lagmand, at Færøerne senest forsøgte at blive medlem af Nordisk Råd.

I november 2016 stod det klart, at der ikke var opbakning til Færøernes ansøgning om fuldgyldigt medlemskab i Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd. Årsagen er, at Færøerne ikke er en selvstændig nation.

Springbræt til Arktisk Råd

Færøerne er blevet interessant for stormagterne i kampen om Arktis. I den forbindelse skal Færøerne være med til møderne i Arktisk Råd som jævnbyrdig part og ikke kun som en delegation hos den danske regering, som repræsenterer hele kongeriget i Arktisk Råd.

Jenis av Rana siger, at da Færøerne flere gange har fået afslag om fuldgyldigt medlemskab i Nordisk Råd, så har man ikke haft mod på at prøve at blive fuldgyldigt medlem af Arktisk Råd.

Men Jenis av Rana vil gerne gøre et forsøg.

– Vi vil vise, at vi som nation er kompetente at bidrage med noget. Et fuldgyldigt medlemskab i Arktisk Råd ville være en stor fordel, siger Jenis av Rana.

Danmark har sagt nej

Danmark har før afvist tanken om medlemskab i Arktisk Råd, om end udmeldingen om ønsket ikke kom fra landsstyret.

I en forespørgelsesdebat i folketinget i 2015 sagde daværende folketingsmedlem for Tjóðveldi, Magni Arge, at Færøerne burde være medlem af Arktisk Råd.

Kristian Jensen (V), som var udenrigsminister på det tidspunkt, fastslog, at Danmark administrerer rigsfællesskabets udenrigspolitik, og at Danmark ytrer sig som en nation, også på vegne af Færøerne og Grønland.

Udenrigsministeriet oplyser, at udenrigsminister Jeppe Kofod (S) er på ferie og derfor ikke er tilgængelig for en kommentar.


Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer