Færøerne fået officiel forespørgsel om militær radar

Det færøske landsstyre har fået en konkret, officiel forespørgsel fra den danske regering om at opsætte en militær radar på Færøerne. Det bekræfter landsstyremanden for udenrigsanliggender.

Alt har tydet på, at Danmark vil sætte en militær radar til flyovervågning op på Færøerne, men selv har forsvarsministeren Trine Bramsen (S) ikke sagt, at Danmark har rettet en direkte forespørgsel til Færøerne.

Hun har udtalt, at en radar er det bedste værktøj, hvis man vil overvåge fly, og at det kan komme på tale, at en radar blive sat op på Færøerne.

Men nu har det færøske landsstyre fået en henvendelse fra den danske regering. Det bekræfter landsstyremand for udenrigsanliggender Jenis av Rana i et skriftligt svar til Aksel V. Johannesen, lagtingsmedlem og tidligere lagmand.

– Landsstyret har for nylig fået en konkret forespørgsel fra den danske regering, om hvilken stilling landsstyret har til en mulig opsættelse af en militær radar på Færøerne. Sagen bliver nu forberedt til politisk stillingtagen, både i landsstyret og i udenrigsudvalget. Sagen skal drøftes grundigt i det politiske system, inden der foreligger en afgørelse, siger Jenis av Rana.

Færøerne skal med

Trine Bramsen gjorde det klart på et samråd den 10. december sidste år, at det er en nødvendig forudsætning, at Færøerne siger ja til planerne.

– Jeg har svært ved at se, hvis Færøerne siger, at det vil Færøerne under ingen omstændigheder være med til, at vi så gennemfører denne radar. Men det handler ikke kun om Danmarks sikkerhed, men om Færøernes sikkerhed, sagde Trine Bramsen på samrådet.

Lagtingsmedlemmer savner information

Jenis av Rana siger til Kringvarp Føroya, at han er tilfreds med forløbet indtil nu og føler sig godt informeret af den danske regering.

Anderledes er situationen blandt lagtingsmedlemmer, som i flere omgange har efterlyst orientering fra landsstyremanden, fordi han har haft flere møder med forsvarsministeren.

– Indtil nu har kommunikationen mellem den danske regering og landsstyret været betegnet som orientering i forbindelse med, at muligvis vil det komme på tale om en radar, og ikke om konkrete forhandlinger. Derfor har det været for tidligt at inddrage udenrigsudvalget, siger Jenis av Rana i sit svar til Aksel V. Johannesen.

Det bliver gjort nu, og landsstyret skal også holde møder om sagen.

Svar om en måned

Jenis av Rana uddyber overfor Kringvarp Føroya, at landsstyret muligvis kan have et svar klart til den danske regering om en måneds tid.

Forsvarsforligskredsen på Christiansborg er gået i gang med forhandlingerne om en kapacitetspakke, som skal styrke overvågningen i Arktis. Det Færøske Nyhedsbureau har været i forbindelse med fire af fem partier i forsvarsforligskredsen, og de støtter alle en militær radar på Færøerne.

– Den er vigtig i forhold til strategiske formål. Det er vigtigt at vide, hvad der foregår både i jeres (Færøerne, red.) og vores baghave, sagde De Konservatives forsvarsordfører Niels Flemming Hansen i efteråret. 

Ifølge Altinget.dk, så kan partierne i forsvarsforligskredsen blive enige om indholdet i en kapacitetspakke allerede i denne uge.  

Facebooktwitter

Facebook kommentarer