Færøerne har ikke grundlag for at sanktionere Rusland

Færøerne er ikke med i sanktionerne mod Rusland. Landsstyret har ikke noget grundlag at træffe beslutningen ud fra, siger landsstyremanden i udenrigsanliggender Poul Michelsen (Framsókn).

Det færøske landsstyre har en repræsentant på Danmarks ambassade i Moskva, og han er i princippet i fare for at blive ramt af en russisk gengældelse.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) meddelte mandag (26. marts), at Danmark udviser to russiske diplomater som reaktion på, at den russiske eksspion Sergei Skripal og hans datter Julia blev forsøgt myrden den 4. marts med den russisk fremstillede nervegas Novichok.

18 lande herunder USA og 14 EU lande, har meddelt, at de udviser over 100 russiske diplomater tilsammen som en vestlig besked til Rusland om, at de ikke finder sig i nervegasangrebet i den engelske by Salisbury. Eksempelvis udviser Holland to russere, mens Sverige nøjes med en.

Selv om Danmark har valgt at følge en række lande, så har Færøerne ingen intentioner om at gøre som Danmark.

– Vi fordømmer angrebet, men at beskylde nogen uden at kende hele sagen kan vi dårligt tillade os, siger Poul Michelsen til Kringvarp Føroya.

Færøerne er ikke blevet orienteret
Landsstyremanden i udenrigsanliggender henviser til Famjinerklæringen, som siger, at det er naturligt at Færøerne inddrages i spørgsmål af udenrigs- og sikkerhedsspørgsmål, som har betydning for Færøerne.

Poul Michelsen havde forventet, at Danmark havde givet Færøerne de oplysninger som ligger til grund for, at Danmark sanktionerer Rusland. Da Danmark ikke inddrager Færøerne, så går landsstyremanden ud fra, at Færøerne ikke er omfattet af sagen.

– Forudsætningen for at vi kan agere i denne sag er, at vi ved noget om det. I Famjinerklæringen står, at vi skal orienteres om det som foregår bl.a. for at tage en beslutning, hvad der er rigtigt og hvad der er forkert. Vi er ikke blevet involveret og har ikke fået nogen orientering om sagen. Vi kender den kun fra medierne, siger Poul Michelsen.

Han siger også til Kringvarp Føroya, at Færøerne burde have været bedre orienteret. Poul Michelsen går ud fra, at udenrigsminister Anders Samuelsen ved mere end han fortæller pressen, og det burde Færøerne også få at vide.

Færøerne har en repræsentant på den danske ambassade i Moskva. Beskeden fra Rusland er, at man vil udvise diplomater fra de lande, som har sanktioneret Rusland.

Vigtig handelspartner
Rusland er en vigtig handelspartner for Færøerne. I 2017 udgjorde eksporten af laks og pelagiske fisk til Rusland en fjerdedel af den samlede eksport. Siden 2014 er eksporten vokset fra en milliard kroner til 2,4 milliarder.

– Det er kun i handel og fiskeindustrien, at vi har forbindelser til Rusland. Det er der vi samarbejder. Vi har ikke haft sikkerheds- eller udenrigsspørgsmål på bordet, siger Poul Michelsen.

 -Vi har ikke nogen diplomat, vi kan udvise. Skal vi ind i den problematik, så kan det have alvorlige konsekvenser for os, hvis vi gør det. Specielt når det er noget, vi ved så lidt om. Vi skal pleje vores forbindelser og de sagsområder, vi har overtaget, uddyber landsstyremanden.

 Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra udenrigsminister Anders Samuelsen(LA).

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer