Færøerne vil åbne repræsentation i Jerusalem

Det er nu officielt, at Bárður á Steig Nielsen bliver Færøernes nye lagmand. Den nye regering vil blandt andet arbejde med at oprette en repræsentation i Jerusalem.

Koalitionsaftalen mellem Folkeflokken, Sambandspartiet og Midterpartiet blev underskrevet lørdag morgen, og efterfølgende blev Bárður á Steig Nielsen valgt som Færøernes nye lagmand.

-Vi vil gøre Færøerne til et samfund i særklasse, som også er overskriften i koalitionsaftalen, sagde Bárður á Steig Nielsen, da han fik ordet efter han var blevet valgt.

Koalitonsaftalen lægger op til ændringer på flere områder i forhold til den mere venstre orienterede regering, som sad ved magten fra 2015 til 2019.

Færøernes nye regering vil arbejde for at oprette en repræsentation i Israel, står der i koaltionsaftalen. På pressemødet, hvor koalitionsaftalen blev underskrevet, blev det bekræftet, at den skal ligge i Jerusalem og ikki Tel Aviv, hvor de fleste lande har deres ambassader.

-Det kan jeg bekræfte, og hvorfor kunne den ikke ligge der, siger Jenis av Rana, som bliver Færøernes nye landsstyremand i udenrigsanliggender.

Jenis av Rana kommer fra det kristne parti, Midterpartiet. Han tror det kan lade sig gøre at oprette en repræsentation i Jerusalem, selv om den danske ambassede ligger i Tel Aviv.

Ændrer fiskeriloven

Den aftgående regering lavede stor ændringer i fiskerloven, og mange af de ændringer bliver nu rullet tilbage. Blandt andet vil man afskaffe kvoteauktion, hvor 15 procent af makrel og sild er blevet solgt på auktion, samt kvoter i Barentshavet og ved Flemmish Cap.

Fiskeritilladelser bliver igen omsættelige. Fiskeritilladelserne skal følge skibet, og ikke falde tilbage til landsstyret, som den aftgående regering satte i kraft.

Og ressourcerenten af det som bliver fisket, skal betales af overskuddet, som et rederi har. I dag har systemet været, at ressourcerenten bliver opkrævet pr. kilo som bliver fisket.

Den aftgående regering satte også i værk, at udenlandsk ejerskab i færøske skibe skal fjernes – det bliver også ændret nu. Derudover skal udlændinge kun eje maximalt 25 procent af nye virksomheder. Der skal også iværksættes større kontrol med bestemmelsesretten i virksomhederne.

Ingen overtagelser

I koalitonsaftalen står der ikke noget om overtagelse af sagsomsråder, som Danmark råder over i dag. Bárður á Steig Nielsen bekræfter også, at der ikke foreligger nogle planer om overtagelser.

Ej heller er der planer om at lave en færøsk forfatning, som der ellers er arbejdet med i næsten 20 år.

Koalitonen lægger dog op til, at man vil gerne vil i dialog med Danmark om at ændre den udenrigspolitiske lov, så Færørne får friere rammer på det udenrigspolitiske område.

Fordeling af ansvarsområder

Udover lagmandsposten, så får Sambandspartiet også ansvaret for sundhedsområdet og erhvervsområdet. Folkeflokken får finans, fiskeri og socialområdet. Midterpartiet får ansvaret for udenrigs- og kulturområdet, som bliver lagt sammen i et ministerium.

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer