Færøernes regering foreslår skatterabat for luftfartselskaber

De små virksomheder hjælpes, og flyselskabet Atlantic Airways får også en fremstrakt hånd i det færøske landsstyres anden hjælpepakke som følge af coronakrisen.

Den første hjælpepakke var mest rettet mod at sikre lønmodtagerne og forbedre virksomhedernes likviditet.

Den nye hjælpepakke, som blev præsenteret på et pressemøde fredag 3. april, er rettet imod de små virksomheder. Den går primært ud på, at virksomhederne får en økonomisk godtgørelse for at neddrosle aktiviteterne eller lukke på grund at tiltag mod coronasmitten.

– For at undgå flere fallitter, sikre økonomien og for at holde samfundshjulene kørende er det nødvendigt med flere tiltag for at hjælpe virksomhederne med at betale faste udgifter. Og for at gøre det lettere at drive virksomhed under vanskelige forhold, siger landsstyremand for erhvervsanliggender Helgi Abrahamsen, Sambandsflokkurin.

Udbyttepause

Hjælpepakken skal gælde fra 31. marts til 30. juni i år.

Virksomheder, som har mistet mindst 50 procent af salget på grund af corona-krisen sammenlignet med samme periode sidste år, kan får en godtgørelse. Den vil udgøre 75 procent af faste udgifter, dog højest 80.000 kroner om måneden.

Kravet er, at virksomhederne ikke skal betale ejerne aktieudbytte de næste tre år, og direktøren må ikke tjene mere end 600.000 i år.

Tredje hjælpepakke på vej

Fiskeri og filetfabrikker, som er hovederhvervet på Færøerne, er ikke omfattet af hjælpepakken.

Lagmand Bárður Nielsen, Sambandspartiet, oplyser, at en tredje hjælpepakke til større virksomheder kan være på vej efter påske.

DIS-forhold for flyselskab(er)

I Danmark har man DIS- og DAS-ordningen, som giver skattelempelser til rederier. På Færøerne har man FAS-ordningen, og nu har landsstyret planer om at overføre denne ordning til flyselskaber registreret på Færøerne.

Landsstyremanden for finansanliggender, Jørgen Niclasen, Folkeflokken, oplyser, at landskassen vil betale 35 procent tilbage til Atlantic Airways, som selskabet har i lønudgift til dem, som arbejder om bord på flyene og helikopterne.

Det er for at styrke konkurrencesituationen for Atlantic Airways, som er det eneste flyselskab, som er registreret på Færøerne.

-Jeg håber, at andre flyselskaber får øje på os og vil registrere sig her, siger Jørgen Niclasen.

Hjælpepakken skal hastebehandles. Landsstyret efterkommer oppositionens krav om, at den del, som handler om at ændre forudsætningen for flyselskabet, behandles efter de normale tidsfrister, så forslaget kan få en grundig behandling.

Flere raske end syge

Fredag 3. april var 179 var blevet registret med coronavirusset. For første gang er flere raske end syge under smittespredningen.

91 smittede er raskmeldt, mens 88 stadig er syge. En person er indlagt, og ingen er døde af Covid-19 på Færøerne.

Lagmanden siger, at man i øjeblikket diskuterer, hvordan man kan åbne det færøske samfund igen efter påske. Tiltagene, som er sat i værk, gælder til den 13. april.

– Der vil komme et pressemøde før påske omkring den del, siger Bárður Nielsen.

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer