Færøernes teleskab har frie hænder at vælge 5G-leverandør

Føroya Tele kan selv afgøre, hvem de vil have leverandør til 5G-nettet, siger lagmand Bárður á Steig Nielsen til den færøske avis Dimmalætting. Færøsk folketingsmedlem kritiserer lagmanden for at skubbe ansvaret fra sig.

I sommeren 2019 testede Færøernes teleselskab, Føroya Tele, 5G-nettet sammen med Huawei, som skulle levere infrastrukturen. Siden har man ikke hørt noget fra den side, selv om det lå i kortene, at det bare var spørgsmål om tid, inden Føroya Tele og Huawei underskrev en aftale.

I mellemtiden er der blevet endnu større fokus på, hvem skal levere kritisk infrastruktur til landene i rigsfællesskabet. Alligevel undrer den færøske lagmand sig over, at intet er sket i sagen.

Han siger til den færøske avis Dimmalæting, at Føroya Tele har frie hænder til at vælge leverandør.

– Vi har hele tiden sagt, at vi ikke blander os i, hvad teleselskaberne på Færøerne gør. Bare de kan garantere, at nettet og udstyret ellers, som bliver brugt, opfylder kravene, som bliver sat til telekommunikation og alt omkring det. Den situation er stadig væk gældende, og vi har ikke givet besked om andet, udtaler Bárður á Steig Nielsen til Dimmalætting.

Sikkerhedspolitik kontra kommerciel afgørelse

Bárður á Steig Nielsen siger, at man fra landsstyret har meldt ud, at der er tale om en kommerciel afgørelse, og den udmelding stadig står ved magt.

Den 13. maj udsendte lagmanden er pressemeddelelse, som ellers kunne tyde på noget andet. Her oplyste lagmanden, at Færøerne, Danmark og Grønland arbejder på at lave en tværgående lov, som betyder, at færinger skal vænne sig til, at telekommunikation i fremtiden bliver en indgroet del af sikkerhedspolitik. Det betyder, at infrastrukturen i større grad bliver koblet til sikkerheds- og forsvarspolitik.

Det er en tværgående lov, fordi Færøerne har overtaget telekommunikation. Lagmanden undrer sig over, hvorfor Føroya Tele ikke har truffet en afgørelse.

– Aftalen skulle være klar at underskrive sidste sommer eller i efteråret. Siden har man ikke hørt noget til direktøren hos Føroya Tele. Hvor blev han af? Det virker belejligt, at Føroya Tele nu siger, at man venter på de politiske myndigheder. Det har de i hvert fald ikke gjort, siger lagmanden.

Skubber ansvaret fra sig

Lagmandens udtalelser falder ikke i god jord hos det færøske folketingsmedlem for Javnaðarflokkurin, Sjúrður Skaale, som også er formand for den Arktiske Delegation i folketinget.

– Lige meget hvordan man vender og drejer sagen, så er det en politisk sag. Derfor kan lagmanden ikke løbe fra ansvaret. Han kan ikke kræve, at det er teknikere på Føroya Tele og Nema (et andet færøsk teleselskab, red.) skal træffe en afgørelse uden et fingerpeg om, hvad landsstyret vil. Det er landsstyret, som ejer Føroya Tele, siger Sjúrður Skaale.

Han argumenterer også for, at det er politikerne som skal stå til ansvar til vælgerne, og i dette tilfælde er demokratiet truet. Hvis landsstyret nægter at træffe afgørelsen og overlader denne til direktøren for Føroya Tele, hvem skal så stå til ansvar, hvis afgørelsen er forkert.

– Det går ikke. Vi lader ikke teknikkere bestemme, hvad vi skal betale i skat eller fiskeripolitikken. Politiske beslutninger skal træffes af politikerne. Derfor kan lagmanden ikke løbe fra ansvaret, pointerer Sjúrður Skaale.

Holder lav profil

Direktøren for Føroya Tele, Jan Ziskasen, er ikke særlig meddelsom om, hvad selskabet agter at gøre. Dimmalætting har talt med Jan Ziskasen.

– Jeg har desværre ikke noget nyt at sige om sagen. Vi er i en venteposition, siger Jan Ziskasen.

I interviewet med Dimmalætting lægger Jan Ziskasen, at den politiske uro har forstyrret sagen, men det bliver ikke uddybet hvordan.

– Jeg har i virkeligheden ikke noget nyt at sige, og kan ikke sige noget konkret om, hvorfor afgørelsen trække ud, siger Jan Ziskasen

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer