Færøernes tidligere finansminister topchef for Norden

Den færøske politiker Kristina Háfoss, som er lagtingsmedlem for Tjóðveldi, er udpeget som direktør for Nordisk Råd. Det er første gang, at rigsfællesskabet besætter den post.

Nordisk Råds præsidium besluttede mandag (14. december) at udnævne Kristina Háfoss som direktør for Nordisk Råd. Hun overtager posten fra nuværende direktør, Britt Bohlin, den 1. februar.

– Landene har mange vigtige opgaver foran sig i de kommende år, Det er en stor ære for mig at få mulighed for at arbejde med Nordisk Råd og præsidiet, siger Kristina Háfoss ifølge Norden.org.

Hun fremhæver genrejsningen efter covid-19, Arktis, digitaliseringen og klimaet.

– Jeg ser virkelig frem til at arbejde med at løse disse udfordringer sammen med Nordisk Råd, siger Kristina Háfoss.

Parløb med Bertel Haarder det første år

Venstres Bertel Haarder bliver præsident for Nordisk Råd fra årsskiftet, og han er meget glad for valget af den nye direktør.

– Med Kristina Háfoss får Nordisk Råd en utroligt veluddannet og velforberedt direktør, som har stor erfaring med offentlig administration. Det gælder ikke mindst digitalisering, som vi i fremtiden får større og større behov for, når vi skal rejse mindre og holde færre fysiske møder, siger Haarder.

– Det glæder mig også, at vi nu får den første rådsdirektør fra rigsfællesskabet, dvs. kongeriget Danmark, og så endda en topkvalificeret færing.

Erfaren politiker

Kristina Háfoss er 45 år, og hun er uddannet jurist og økonom. Hun repræsenterer Tjóðveldi i lagtinget og blev første gang valgt i 2002.

Kristina Háfoss fik ikke genvalg i 2004, men i 2008 blev hun udpeget til landsstyremand for kulturanliggender, men fik kun et halvt år i sædet.

Hun stillede ikke op til valget i 2008, men stillede igen op i 2011, hvor hun blev indvalgt. Fra 2015 til 2019 var Kristina Háfoss landsstyrmand for finansanliggender.

Kontrakten med Nordisk råd lyder på fire år, og hun tager orlov som lagtingsmedlem.

Facebooktwitter

Facebook kommentarer