Verdens første undersøiske rundkørsel åben for trafik

Færøernes tredje undersøiske tunnel er åbnet. Den har verdens første undersøiske rundkørsel. Rundkørslen har fået international opmærksomhed og forventes at blive en turistattraktion.

Et af Færøernes største byggeprojekter står nu færdigt. Det er en 11,2 kilometer lang undersøisk tunnel som binder de to største øer på Færøerne, Eysturoy og Streymoy, sammen.

Tunnelen forventes fundamentalt at ændre infrastrukturen på Færøerne og vil have stor indflydelse på andre forhold. Turen fra Thorshavn, hvor tunnelen starter i udkanten af. og til byerne Runavík og Strendur bliver forkortet fra 55 km til 17 km.

I tid forkortes turen fra 64 minutter ned til 16 minutter. Turen mellem Færøernes største by, Thorshavn, og næststørste by, Klaksvík, forkortes fra 68 minutter til 36 minutter.

I alt har projektet kostet 1 milliard kroner.

– Dette er en af vores største øjeblikke i vores samfundshistorie, sagde landsstyremand Jørgen Niclasen, som varetager vejnettet, da tunnelen blev indviet lørdag 19. december.

Den 11 km lange tunnel forbinder Streymoy (t.v.) med Eysturoy. Tórshavn ligger tæt på Hvitanes, hvor tunnelen kommer op mod vest. I den østlige ende er der forbindelse til byerne på begge sider af fjorden

Gaffelløsning 73 m under havet

Selv om tunnelen forbinder de to største øer, så måtte det offentlige selskab, P/F Eystur- og Sandoyartunnlar, være kreativ for at forbinde byerne på Eysturoy med en undersøisk rundkørsel.

Rundkørslen er blevet til, fordi tunnelen i øst ender lige ud for en fjord, hvor der ligger en by på hver side. Tunnelen er delt i to for at betjene begge byer.

Rundkørslen ligger 73 meter under havoverfladen, og den er den første i undersøiske rundkørsel i verden.

Edvard Grøv, som er professor i tunnelbyggeri, og som har været knyttet til alle tre færøske undersøiske tunneler, siger, at to findes i Norge, men de ligger nede i klipperne og ikke under havoverfladen.

– Dette er den første rundkørsel, så vidt jeg ved, som ligger under havoverfladen, og det er specielt. Derfor er det en attraktion, siger Edvard Grøv til Kringvarp Føroya.

En forventelig turistattraktion

Der er gjort meget ud af lysudsmykningen i tunnelen. Den opgave har den færøske kunstner, Tróndur Patursson fået, og det er blevet et kunstværk i sig selv. Det forestiller mennesker, som danser kædedans og synger kvæde rundt om søjlen i rundkørslen.

Rundkørslen har allerede fået stor international opmærksomhed fra medier, og The Guardian har døbt rundkørslen ”en stor vandmand”.

– Tunnelen vil helt sikkert lokke turister til Færøerne, tunnelen er nyskabende på flere områder, ikke mindst når det gælder kunst, siger Jørgen Niclasen.

Den færøske kunstner, Tróndur Patursson, har lavet udsmykningen i rundkørslen.


En fjerde tunnel er i gang

Allerede inden tunnelen mellem Eysturoy og Streymoy var bygget helt færdig, var man i gang med at bore en undersøisk tunnel mellem Streymoy og Sandoy.

Denne tunnel bliver næsten 11 kilometer lang, og det er det samme offentlige selskab, som bygger begge tunneler. Prisen vil også ligge på omkring en milliard.

Omkring 6000 køretøjer forventes at køre mellem Eysturoy og Streymoy om dagen, og det koster mellem 75 og 175 kroner at køre igennem. Indtægterne skal finansiere tunnelen til Sandoy.

NCC har bygget tunnelen, og de skal også bygge Sandoyartunnelen.

Facebooktwitter

Facebook kommentarer