Færøsk fordømmelse uden trussel om sanktioner

Færøerne tager afstand fra Ruslands ageren i den østlige del af Ukraine, siger lagmand Bárður á Steig Nielsen i en presseerklæring.

Lagmanden lægger i sin erklæring ud med at sige, at landsstyret håber, at det lykkes at finde en diplomatisk løsning i Ukraine, så man undgår en omfattende strid i Europa.

Bárður á Steig Nielsen siger videre, at det har stor betydning, at Ukraines selvbestemmelsesret bliver respekteret. International lov skal sikre retfærdighed, sikkerhed og stabilitet i verdenssamfundet. Ikke mindst for små nationer som Færøerne er det vigtigt, at international lov bliver overholdt.

– Derfor tager landsstyret afstand fra den russiske fremfærd i Østukraine og fordømmer overtrædelserne af international lov, siger lagmanden.

Ingen henvendelse om sanktioner

I sin skriftlige erklæring siger lagmanden ikke noget om, hvorvidt Færøerne vil være med til at sanktionere Rusland.

Færøerne eksporterer fisk for mellem to og tre milliarder kroner til Rusland. Tilsammen fylder eksporten til Rusland en fjerdedel af al færøsk eksport.

Til Kringvarp Føroya har Bárður á Steig Nielsen sagt, at Færøerne ikke har fået nogen henvendelse om være med til at sanktionere Rusland.

Landsstyret har haft kontakt med den danske regering om situationen, og sagen er også drøftet i sikkerhedsrådet på Færøerne.

– Som jeg har forstået det, så er det ikke planen at boykotte madvarer, så det er ikke aktuelt for os, siger lagmanden til Kringvarp Føroya.

DF: Færøerne bør være mere aktiv

Søren Espersen fra Dansk Folkeparti siger til det færøske medie In.fo, at Færøerne som et NATO-medlem, og som et land der vil involveres mere i sikkerheds- og forsvarspolitik, burde handle i forhold til Rusland.

– Jeg mener ikke, at man skal tvinge Færøerne til noget. Men jeg mener, at lagtinget bør finde en løsning, som er moralsk rigtig, siger Søren Espersen til in.fo.

Lagmandens udmelding kom før nattens angreb i Ukraine.

Facebooktwitter

Facebook kommentarer