Færøsk landsstyremand sår tvivl om radar på Færøerne

Den færøske landsstyremand i fiskerianliggender, Jacob Vestergaard, Fólkaflokkurin, sætter nu spørgsmålstegn ved nødvendigheden af en militær varslingsradar på Færøerne.

Mindre end to uger efter at lagmand Bárður á Steig Nielsen, Sambandsflokkurin, erklærede i et læserbrev 9. maj, at Færøerne sikkerhedspolitisk hører til i Vesten, kommer landsstyremanden for fiskeri med opsigtsvækkende udmeldinger.

På den ene siger den færøske regeringschef, at Færøerne bør tage stilling til, om det ikke er på sin plads at give lov til at opsætte en radar, så Færøerne bidrager til den fælles sikkerhed, som NATO sikrer.

På den anden side sætter Jacob Vestergaard et stort spørgsmålstegn ved, om situationen i anspændt i Nordatlanten og behovet for en radar. Han siger, at Færøerne ikke har brug for nogen kapacitetspakke.

– Vi bør tage afstand fra retorikken fra den danske forsvarsminister og bestemte færøske politikere, som siger, at vi har brug for forsvar fra Danmark/NATO mod fjenden mod øst, Rusland, siger Jacob Vestergaard.

Har godt samarbejde med Rusland

Jacob Vestergaard kalder et militært sammenstød mellem NATO og Rusland teoretisk, for det ville være alt for ødelæggende for begge parter. Spørgsmålet om, at Færøerne med en radar kan blive et bombemål, er også teoretisk.

Landsstyremanden siger, at Rusland ikke er Færøernes fjende. Tværtimod. Rusland er god samarbejdspartner på fiskeriområdet og stort eksportmarked.

– Færinger har ingen problemer med, at russere er i vores havområde eller luftrum. I vores, efterhånden gode og lange samarbejde med Rusland er vi vant til, at russere er daglige gæster i det færøske samfund, siger Jacob Vestergaard.

Handelsaftale til gengæld

Spørgsmålet er, om landsstyret kan komme i klemme, når ikke alle i landsstyret taler med samme tunge.

Lagmanden Bárður á Steig understreger, at man skal adskille sikkerhedspolitik og handel.

Jacob Vestergaard vil dog ikke helt udelukke en radar, men i givet fald skal Færøerne eje den, og de, som vil have radaren opsat, kan betale for oplysningerne.

Dertil kræver Jacob Vestergaard, at NATO-landene i Europa til gengæld giver Færøerne bedre handelsbetingelser for eksport af bearbejdede fiskevarer.

Statsministeren: Radar for sig, EU-aftale for sig

Statsminister Mette Frederiksen har tidligere afvist at koble en bedre handelsaftale med EU til opsætning af en flyvarslingsradar.

– De to diskussioner – som begge er meget relevante, sikkerhedspolitik på den ene side og handelspolitik på den anden side – har ikke noget med hinanden at gøre. Men vi vil gerne fremme begge sager, sagde Mette Frederiksen 13. april.

Landsstyremanden i udenrigsanliggender, Jenis av Rana fra Miðflokkurin, har indledt drøftelser med Forsvarsministeriet om tilladelse til at opstille en varslingsradar. En afgørelse ventes i efteråret.

Lagmanden kræver klare svar fra regeringspartnere

Regeringssamarbejdet mellem Sambandsflokkurin, Fólkaflokkurin og Miðflokkurin er de seneste par uger kommet under pres, fordi landsstyremænd går imod landsstyrets eget arbejde.

Første sagde landsstyremanden for udenrigsanliggender, Jenis av Rana, Miðflokkurin, at han ikke ville vaccineres, selvom landsstyret anbefaler alle færinger at gøre det.

Nu siger landsstyremanden for fiskerianliggender, at Færøerne ikke behøver en radar, mens Jenis av Rana er i forhandlinger med Danmark.

– Jeg har givet besked om, at der må ligge en afklaring snart fra partierne i koalitionen, om man vil have en radar og være den del af Vesten eller ikke, siger Bárður á Steig Nielsen til Kringvarp Føroya. Han vil ikke udelukke, at det kan få konsekvenser for landsstyremanden.

Opdatering 28.maj

Lagmanden har efterfølgende sagt til tv-nyhederne hos Kringvarp Føroya, at han har givet de to landsstyremænd en påtale for at blande sig i sagsområder hos andre landsstyremænd.

Bárður á Steig Nielsen siger også, at hvis landsstyremændene ikke efterlever påtalen, så er der ikke noget landsstyresamarbejde længere.

Formanden for Folkeflokken, Jørgen Niclasen, har også været ude at sige, at der er ikke nogen tvivl om, at Færøerne hører til i Vesten sikkerhedspolitisk.

Facebooktwitter

Facebook kommentarer