Færøsk Michelin-restaurant flytter til Grønland

Gourmetrestauranten Koks lukker på Færøerne og flytter til Grønland. Restauranten har mistet tålmodigheden med myndighederne i forbindelse med en byggesag.

Koks har to Michelin stjerner og har sat Færøerne på verdenskortet i forbindelse med gastroturismen, men det er foreløbigt slut.

Koks skriver i en pressemeddelelse, at de flytter til Illimanaq i Restaurant Egedes rammer. De håber at kunne vende tilbage til Færøerne i 2024.

-Den specielle sammenblanding af gastronomi fra øverste hylde, den naturlige bæredygtighed i det nordatlantiske køkken, råvaregrundlaget og den karakteristiske natur i Discobukten vækker alle sanser. Det er nøjagtigt det, som skal til for de gæster, vi gerne vil have, siger Hjörtur Smárason, direktør for Visit Greenland.

Utilfredshed med byggetilladelse

Koks fik deres Michelinstjerne i 2017 og 2019. Siden 2018 har Koks haft restaurant en halv times kørsel udenfor Tórshavn i ubebygget område.

Lokalerne er alt for små, og det går ikke i længden at arbejde under de forhold. siger direktør Johannes til Kringvarp Føroya.

Derfor var meningen at bygge nye lokaler imellem bygderne Velbastað og Syðradalur. Koks sendte en ansøgning om byggetilladelse til Tórshavns kommune i januar 2020, men har ikke fået det nødvendige svar.

Kommunen og landsmyndighederne skyder skylden på hinanden, hvorfor det trækker ud, og nu har ejeren mistet tålmodigheden.

– Vi ved ikke, hvor lang tid vi skal vente, og vi ved heller ikke, hvad svaret bliver. Det er meget spændende at komme til Grønland, og vi bliver mødt med meget stor velvilje. Samtidig er det også lidt underligt at skulle stoppe her, siger Johannes Jensen til Kringvarp Føroya.

Vender muligvis tilbage

Direktøren ved ikke, om Michelinstjernerne følger med til Grønland. I pressemeddelelsen fremgår det, at det foreløbigt kun er i to år, at Koks vil være på Grønland, og at man håber på at komme tilbage til Færøerne i sommeren 2024.

Men han er glad for valget af Ilimanaq, som ligger ved Isfjorden, som er på UNESCO´s verdensarvsliste.

Også borgmesteren i Avannaata kommun er glad for beslutningen.

-Dette er en stor mulighed for os at vise vores fantastiske råvarer og natur frem, og forhåbentligt til det få indflydelse på vores lokalsamfund, siger borgmester Palle Jeremiassen.

Ilimanaq ligger en sejl- eller helikoptertur på cirka 15 km syd for Ilulissat, hvor udvidelsen af lufthavnen ventes færdig i 2024.

Facebooktwitter

Facebook kommentarer