Færøsk mindretalsregering fortsætter

Den færøske regering er nu i mindretal, men fortsætter alligevel. Det bekræfter lagmand Bárður á Steig Nielsen efter flere dages forhandlinger.

Koalitionen mellem Folkeflokken, Midterpartiet og Sambandspartiet har valgt at fortsætte, selv om tidligere erhvervs- og energilandsstyremand Johan Dahl fra Sambandspartiet siger, at han ikke er en del af koalitionen, så længe Midterpartiet er del af samarbejdet.

Færøerne har altså en mindretalsregering, der støttes af 16 af de 33 lagtingsmedlemmer.

Det er resultatet efter to dages forhandlinger om den kritiske situation, regeringen er kommet i.

-Vi har ikke et flertal imod os. Koalitionen tæller nu 16, og vi må finde os en ny arbejdsmåde, så vi kan sikre os et flertal i de sager, som vi kommer i lagtinget med. Vi må se de næste måneder, hvordan det går, siger lagmanden til Kringvarp Føroya.

Johan Dahl vil hellere samarbejde med et andet parti

Krisen i landsstyret opstod, da Johan Dahl erklærede, at han ville stemme for forslaget fra oppositionen om flere rettigheder til lesbiske mødre.

Midterpartiet, der var imod forslaget truede med at forlade koalitionen, fordi der var en aftale i landsstyret om, at man ikke skulle stemme med oppositionen.

Da forslaget blev vedtaget ved tredjebehandlingen den 20. december, stemte tre fra de to store koalitionspartier for forslaget.

Johan Dahl siger til Kringvarp Føroya, at han ikke er en del af koalitionen, så længe Midterpartiet er med. Han havde gerne set, at lagmanden i stedet prøvede at tage oppositionspartiet Framsókn med, der tæller to lagtingsmedlemmer ligesom Midterpartiet.

Lagmand Bárður á Steig Nielsen siger, at han forventer, at Johan Dahl i fleste tilfælde vil stemme med koalitionen.

Det får efter alt at dømme heller ingen konsekvenser for Johan Dahl medlemskab af Sambandspartiet, at han ikke længere føler sig bundet af regeringssamarbejdet.

Alle bakker

Ifølge Eirikur Lindenskov, nyhedschef på avisen Sosialurin, så bakker alle partierne i forhold til deres løfter.

Lagmanden bakker, fordi han klart og tydeligt sagde, da koalitionssamarbejdet startede for to år siden, at han ikke ville stå i front for en regering, som ikke stod sammen.

Folkeflokken har bakket, fordi en af deres lagtingsmedlemmer stemte for forslaget med to fra Sambandspartiet.

Endelig vælger Midterpartiet ikke at føre deres trussel ud i livet om ophævelse af regeringssamarbejdet.

-Regeringspartierne vil ikke have et valg nu, fordi meningsmålingerne er så dårlige, siger Eirikur Lindenskov til Kringvarp Føroya.

To ledige landsstyreposter

Folkeflokkens formand, finanslandsstyremand Jørgen Niclasen, skal genbesætte to landsstyreposter, som i øjeblikket står vakante.

De blev ledige den 20. december, da Folkeflokkens øvrige to landsstyremedlemmer, Jacob Vestergaard og Elsebeth Mercedis Gunnleygsdóttur (henholdsvis fiskeri- og socialminister), udtrådte af den færøske regering, da de genindtog deres pladser i lagtinget. Det skete i et forgæves forsøg på at undgå at komme i mindretal ved tredjebehandlingen af forslaget vedrørende lesbiske mødre.

Facebooktwitter

Facebook kommentarer