Færøsk politiker afhørt i hashsag

Lagtingsmedlem Bjarni Hammer (J) beskyldes for at give andre hash og for i et tilfælde at tilbyde at skaffe hash til en person

Lagtingsmedlem Bjarni Hammer har tilbudt at skaffe hash til andre, skriver den færøske avis Sosialurin.Avisen har i længere tid undersøgt rygter om, at lagtingsmedlemmet skal have været indblandet i hashsalg.

 

I anden halvdel af 2017 fik Sosialurin tip fra flere kilder, som siger, at Bjarni Hammer har været i forbindelse med hash.

Avisen valgte at undersøge sagen og fremlægger dokumentation for, at Bjarni Hammer har tilbudt at skaffe hash til en person via en kammerat.

I første omgang henvendte kilden sig til Bjarni Hammer via sms, men vedkommende ringede senere til Bjarni Hammer. Det fremgår ikke af artiklen, om telefonsamtalen er optaget, men avisen citerer kilden og lagtingsmedlemmet, som om det er en samtale.

Afhørt af politiet

I sidste uge skrev VP.fo, at et lagtingsmedlem var blevet afhørt af politiet i forbindelse med en hashsag. Nyhedssiden nævnte ikke noget navn, men kort efter udsendte Bjarni Hammer selv en pressemeddelelse, hvor han bekræftede, at han var blevet afhørt.

-Jeg blev afhørt, men jeg var ikke anholdt og blev heller ikke afhørt med en sigtedes rettigheder, skrev Bjarni Hammer.

Han meddelte samtidig, at han ikke aldrig har solgt hash, og at beskyldningerne mod ham var en hetz. Han skrev, at rygterne var opstået for et stykke tid siden i forbindelse med en 40-årig fødselsdag og at de var ubegrundede.

Kilden, som Sosialurin gengiver, siger, at Bjarni Hammer har givet vedkommende hash ved en fest. Vedkommende satte sig så i forbindelse med Bjarni Hammer igen 15. december for at få mere hash.

 

Lagmanden bekymret

Beskyldningerne mod Bjarni Hammer lægger stort pres på lagtingsmedlemmet, som har orlov fra sig civile arbejde som politimand. Bjarni Hammer er også kommunalpolitiker i Tvøroyar Kommuna.

Bjarni Hammer er medlem af lagmandspartiet Javnaðarflokkurin/Socialdemokraterne. Lagmand Aksel V. Johannesen udtrykker sine bekymringer overfor Kringvarp Føroya.

-Jeg er meget foruroliget af sagen. Javnaðarflokkurin tager sagen med største alvor, og partiet vil drøfte sagen med Bjarni Hammer, siger Aksel V. Johannesen til Kringvarp Føroya.

Politimesteren på Færøerne, John Kølbæk, bekræfter overfor Kringvarp Føroya, at Sosialurin har meldt sagen til politiet. Det er statsadvokaten i København der har fået sagen, fordi politiet på Færøerne er inhabile.

Bjarni Hammer har ikke nogle kommentarer til de nye oplysninger til sagen.

Tager orlov

 

Bjarni Hammer tager orlov fra lagtinget, meddelte han onsdag. Orloven er på ubestemt tid så længe som politiet undersøger sagen. Det gør han for at sikre arbejdsfred i lagmandspartiet Det gør han for at sikre arbejdsfred i Javnaðarflokkurin (Socialdemokraterne).

Bjarni Hammer er kommet under pres, etter at avisen Sosialurin har bragt en historie om, at politikeren ville skaffe hash til en ung pige. Ifølge kilder, som mediet har forbindelse til, har politikeren henvist til en anden person, som kunne fremskaffe hash.

Lagmand Aksel V. Johannesen var hurtig ude efter artiklens publicering med et vink med en vognstang om, at det bedste for det politiske system og Bjarni Hammer selv var, at han tog orlov.

 

Medie kritiseret

I kølevandet på historien er der opstået stor diskussion om Sosialurins metoder. Det fremgår ikke af artiklen, om en samtale mellem den unge pige og Bjarni Hammer er optaget.

Der bliver også sået tvivl om, hvorfor det var nødvendigt for Sosialurin at melde sagen til politiet. Sosialurin siger selv i en artikel, at efter de meldte sagen til politiet, fulgte politiet med på sidelinien for at se, om sagen udviklede sig.

Efter et stykke tid stoppede Sosialurin dog at undersøge sagen yderligere og ville ikke skrive mere før politiet tog stilling til, om sagen skulle få konsekvenser for Bjarni Hammer, som selv er politimand.

Kringvarp Føroya har spurgt chefredaktøren, om Sosialurin ikke har gjort sig inhabil i sagen.

-Vi har dokumentationen for det, som vi siger. Selv om vi er en del af sagen, så tror jeg alligevel at vi kan dække den. Vi kan måske dække den bedre en nogen andre, netop fordi vi har været en del af den og gravet i den i så lang tid, som vi har, siger chefredaktør Barbara Holm til Kringvarp Føroya.

Sermitsiaq.ag har også bragt artiklen.

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer