Færøske krigsveteraner bliver forskelsbehandlet

Færøske krigsveteraner bliver forskelsbehandlet viser en færøsk undersøgelse. Forsvarsministeriet vil derfor belyse sagen nærmere, siger forsvarsminister Peter Christensen.

Undersøgelsen er lavet af Georg L. Petersen, cand.public fra Århus Universitet og redaktør på avisen Dimmalætting.

Den viser, at færøske krigsveteraner ikke har adgang til de hjælpeprogrammer, som den danske veteranpolitik omfatter.

– Omring 50-100 krigsveteraner bor på Færøerne. Flere af dem har det angiveligt sværere ved at omstille sig til et civilt liv end deres kolleger, som i Danmark får adgang til programmer, der skal hjælpe dem med at genindtræde i civilsamfundet.

Sådan lyder det i begrundelsen for § 20-spørgsmålet, som Magni Arge, Tjóðveldi (Republikanerne), har stillet til forsvarsminister Peter Christensen.

Sjúrður Skaale fra Javnaðarflokkurin (Socialdemokraterne) har også stillet et § 20-spørgsmål om behandlingen af de færøske veteraner.

Har ret til samme hjælp
Veteraner på Færøerne er omfattet af Veterancentrets tilbud i lighed med veteraner bosiddende i Danmark, svarer Peter Christensen.

Det indbefatter blandt andet den opsøgende indsats og adgang til psykolog.

– Eksempelvis vil en veteran bosiddende på Færøerne, efter visitation ved Veterancentrets psykologer, blive henvist til netværkspsykolog i Thorshavn, som Veterancentret samarbejder med, oplyser Peter Christensen.

– Der er enkelte elementer af veteranindsatsen, der reguleres af sociallovgivningen, og dermed ligger uden for forsvarets område. Sociallovgivningen er overtaget af det færøske Hjemmestyre, fortsætter Peter Christensen.

Barrierer undersøges i servicetjek
Forsvarsministeren tager ikke stilling til, om de færøske krigsveteraner bliver behandlet anderledes end de danske, men han lover, at sagen skal belyses bedre.

– Forsvarsministeriet gennemfører aktuelt et servicetjek af veteranindsatsen, som har til formål at sikre, at danske veteraner får støtte, anerkendelse og muligheder, der står mål med deres store indsats for Danmark.

– I forlængelse heraf vil Veterancentret indlede en undersøgelse af, om der er barrierer i forhold til veteraner bosiddende på Færøerne, erklærer Peter Christensen til Magni Arge.

Artiklen er også bragt i Sermitsiaq

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer