Fangst af sæl og hvaler er under pres

Lande uden for Arktis bør respektere retten til at udnytte havets ressourcer. Hvis de ikke gør det, bør de holde sig væk. Det siger folketingsmedlem Magni Arge forud for en konference på Christiansborg om udnyttelse af havets ressourcer.

De arktiske lande er under stort pres for at standse hvalfangst og sælfangst, selv om den er bæredygtig.

– Presset kommer udefra fra EU, Storbritannien og andre lande. Lande som er observatører i Arktisk Råd og som vil have en aktiv del i Arktis, siger folketingsmedlem Magni Arge (Tjóðveldi).

For at diskutere dette emne har han taget et initiativ til en konference på Christiansborg under navnet “Bæredygtig udnyttelse af havets ressourcer”.

– Formålet med konferencen er at vende presset den anden vej. I stedet for at forsvare vores ret over for disse lande bør vi stille krav om at respektere det arktiske folks ret til at udnytte havets ressourcer bæredygtigt. Vil de ikke respektere, hvordan naturen og folket fungerer sammen i Arktis, bør de ikke få en del i det arktiske område, siger Magni Arge.

Varmt emne
Magni Arge siger, at emnet er varmt og konferencen skal vise, hvad konsekvenserne er for befolkningen i Arktis, når moralske hensyn hos borgerne i EU sætter tonen i debatten.

-Naturen og havet en af vores vigtigste ressourcer, og for den arktiske velfærd er bæredygtig udnyttelse af alle havets ressourcer en betingelse, understreger Mangi Arge.

En række eksperter skal holde oplæg på konferencen. Flere interesseorganisationer er også inviteret at deltage bl.a. Sea Shepherd, WWF og Dyrenes Beskyttelse, danske europaparlamentarikere samt flere ambassader i København.

Konferencen er på tirsdag 9. maj og begynder klokken 13 i Landstingssalen.

Konferencen er inddelt i temaer:

Session 1: Økosystemer i ubalance – bagsiden af moralske hensyn
– Balancen i havets økosystem kan måles. Bjarni Mikkelsen, biolog, Færøernes Naturhistoriske Museum

– Problemet mellem fiskere og sælen i Østersøen og tilhørende løsningsmuligheder.
Sven-Gunnar Lunneryd, forsker ved afdelingen for havressourcer på Sveriges Lantbruksuniversitet.

– Voksende sælbestand og pressede fiskebestande. Professor Mike Hammill, Fisheries and Oceans Canada – Quebec Region.

Session 2: Balancen i udnyttelsen af havets ressourcer.

– Introduktion til session. Folketingsmedlem Aleqa Hammond (løsgænger)

– Havpattedyr som fødevareressource. Afdelingschef Amalie Jessen, Fangst- og Jagt- samt Landbrugsafdelingen, Grønlands Landsstyre.

– Den socio-økonomiske betydning af havpattedyr. Ola Flåten, Professor emeritus, ressourceøkonomi, Norges fiskerihøgskole i Tromsø, UiT – Norges Arktiske Universitet.

– NAMMCO – 25 years on – Role, experience, and responsibility. Charlotte Winsnes, Deputy Secretary, NAMMCO.

Session 3: Omverdenens pres og konsekvenserne for menneskerne i Arktisk

Stand up for your right. Heri Joensen, heavy metal sangeren, som skabte voldsom postyr, men vandt mange hjerter, da han erklærede sig som aktiv grindefanger.

Hunting Marine Mammals and the Media. Tim Ecott, forfatter og journalist.

Konferencen slutter med en paneldebat og afslutning kl. 16.30 ved Sjúrður Skaale (Javnaðarflokkurin), som formand for den Arktiske Arbejdsgruppe.

 

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer