Fokus på oprindelige folkeslag i Arktis

Det er positivt udenrigsministeren lægger stor vægt på de oprindelige folk i det arktiske område i sin redegørelse om Arktis. Det mener Torbjørn Jacobsen, stedfortræder for Magni Arge i folketinget.


Torbjørn Jacobsen sagde blandt andet, at udenrigsministerense redegørelse er en god og kvalitativ briefing til folket i Danmark, Færøerne og Grønland, når det gælder udfordringer og muligheder i Arktis.

-I særdeleshed kan man glæde sig over det selvfølgelige fokus, rapporten anlægger de oprindelige folkeslag i området, sagde Torbjørn Jacobsen.

 

Trods roser til den danske regering havde han en del kritikpunkter, da folketinget holdet en redegørelsesdebat tirsdag 25. oktober. Han kritiserede Danmark for at læne sig op ad EU´s interesser i stedet for Grønlands og Færøernes.

-I ministergangene her ved Øresund har man efterhånden udviklet en behændig kamæleons adfærd, alt efter hvad omstændighederne nu engang kræver, for at udvinde det bedste ud af enhver situation for det gamle imperium, siger Torbjørn Jacobsen.

 

Republikanernes folketingsmand henviste til, at Danmark støttede EU, da færøske havne skulle boykottes under makrelstriden.

 

Bæredygtighed

Torbjørn Jacobsen glædede sig også over, at aktørerne omkring Arktis agter at fremme en bæredygtig udvinding af ressourcerne i området. I 2015 blev de fem arktiske kyststater enige om, at man ønsker en forvaltningsaftale, inden man indleder fiskeri i farvande ,der kan åbne sig i kraft af isens forsvinden.

-Indtil nu har der været tre møder angående forvaltningen i USA og Canada, og det næste møde vil finde sted i Færøerne i kommende måned med deltagelse fra USA, Rusland, Canada, Kongeriget for så vidt angår Grønland og Færøerne, Norge, Island, Japan, Kina og Sydkorea samt EU, oplyste Torbjørn Jacobsen.

 

Arbejdsgruppe ikke værdsat

Sjúrður Skaale (J) fremhævede også i sin ordførertale EU´s rolle og de andre lande, som ønsker at blive en del af Arktisk Råd. Sjúrður Skaale mener, at ikke-kysstater ikke kan blive fuldgyldige medlemmer.

-Det er fint at tage observatører ind i det arktiske samarbejde – men vi skal passe på. Der findes lande, der bygger sin interesse for Arktis på den grundholdning, at det skal være et reservat. Nogen der først og fremmest skal gemmes og bevares som det er, og ikke åbnes op for andet end forskning, siger Sjúrður Skaale.

 

EU bør have observatørstatus

Kristian Jensen (V) mener, at EU bør have observatørstatus i Arktisk Råd. Han påpegede dog, at det er medlemslandene i rådet, som kan træffe beslutninger.

– EU og andre lande kan give input med deres interesse og ressourcer. På nogle områder kunne jeg tænke mig, at EU havde større viden om det arktiske område og større erkendelse for det arktiske befolknings levevilkår og udviklingsforudsætninger, sagde Kristian Jensen.

Facebooktwitter

+ posts

Facebook kommentarer