Folkepensionen på Færøerne krymper

Pensionisterne på Færøerne indkaldes til stormøde for at drøfte den nyvalgte regeringskoalitions planer om at beskære folkepensionen.

Kaj Joensen
Pensionisternes Landsforening på Færøerne er oprørt over den nye regeringskoalitions planer om at beskære grundbeløbet i den færøske folkepension med 580 kroner om måneden fra den 1. januar 2016. Alle folkepensionister på Færøerne er derfor indkaldt til stormøde på Hotel Føroyar onsdag eftermiddag klokken 15 for at drøfte situationen.

-Vi er slet ikke blevet informeret om, at folkepensionen skulle beskæres. Tværtimod har vi gået og ventet på en pensionsreform, så det her kommer fuldstændig bag på os, siger formanden for Pensionisternes Landsforening, Arne Thorsteinsson til radiostationen Rás 2.

Han er både oprørt og skuffet over de bebudede nedskæringer, som efter hans mening er et brud på givne valgløfter, der gik på, at folkepensionen skulle stige med 500 kroner.

Den nyvalgte regeringskoalition består af de tre partier, Javnaðarflokkurin/Socialdemokraterne, Tjóðveldi(Republikanerne) og Framsókn, som ialt tæller 16 lagtingsmedlemmer af i alt 33. En af Lagtingets løsgængere har hidtil også støttet regeringskoalitionen og har dermed været garant for regeringens flertal.

Koalitionens plan

Forhandlingerne om en ny finanslov på Færøerne er igang. Går det som forventet, kan besparelserne i folkepensionen indkassere 42 millioner kroner i den færøske landskasse.

Lovforslaget om folkepensionen var til førstebehandling i Lagtinget i fredags. Forslaget rammer i første omgang gifte pensionister, der går 580 kroner ned i pension.

Men koalitionens forventning er, at nedskæringerne i folkepensionen vil blive kompenseret af penge fra Den Solidariske Arbejdsmarkedspensionsfond. Der er en plan om, at øge indbetalingerne til Den Solidariske Arbejdsmarkedspensionsfond samtidigt med, at udbetalingerne vil stige med 800 kroner.

Resultatet skulle i sidste ende blive, at pensionisterne har det samme beløb til rådighed, fordi der ikke betales skat af grundydelsen i folkepensionen, mens udbetalingerner fra Den Solidariske Arbejdsmarkedspensionsfond er skattepligtige, skriver den socialdemokratiske socialminister, Eyðgunn Samuelsen i bemærkningerne til lovforslaget.

Pensionister er uenige

Set i forhold til den økonomiske vækst, der har været på Færøerne de seneste år, begriber formanden for Pensionisternes Landsforening slet ikke indgrebene i folkepensionen.

-Vi har slidt og slæbt hele vores liv og indbetalt en procentdel af vores skat til folkepensionen, som vi også vil have tilbage fra landskassen, siger Arne Thorsteinsson.

Regeringskoalitionens argument om, at pensionisterne kan forvente status quo i forhold til pensionsudbetalingerne, vil pensionisternes formand ikke høre tale om:

-At skubbe ansvaret fra sig og videre over til en fond, der ligger udenfor landskassen, det vil vi slet ikke acceptere, især fordi vi ikke har fået nogen forklaring på, hvorfor besparelserne gennemføres. Den Solidariske Arbejdsmarkedspensionsfond var tænkt som et tillæg til folkepensionen, og ikke som en erstatning, siger Arne Thorsteinsson, formand for Pensionisternes Landsforening.

Facebooktwitter

+ posts

Facebook kommentarer