Konservativ støtte til radar på Færøerne

Det Konservative Folkeparti bakker op om planerne om en militær radar på Færøerne, hvis det skulle blive nødvendigt. Det færøske folketingsmedlem Sjúrður Skaale siger, at man bliver nødt til at overvåge Nordatlanten.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) afventer en undersøgelse, som blandt andet belyser, om der er behov for en militær radar på Færøerne. Det oplyser landsstyremanden for udenrigsanliggender, Jenis av Rana (Miðterpartiet), som mødtes med Trine Bramsen i sidste uge.

Når undersøgelsen er kommet, vil forsvarsministeren tage stilling til, om det mest fornuftige er at opsætte en radar på Færøerne.

Forsvarets indsats i Arktis og i Nordatlanten skal styrkes, og der er afsat 1,5 milliard til en kapacitetspakke. Radaren er en del af den pakke, og de endelige planer for pakken skal forhandles på plads med forsvarsforligskredsen.

Det er en god ide, at en militær radar er en del af pakken, mener forsvarsordfører Niels Flemming Hansen fra Det Konservative Folkeparti, som er en del af forsvarsforligskredsen.

– Den er vigtig i forhold til strategiske formål. Det er vigtigt at vide, hvad der foregår både i Færøernes og Danmarks baghave. Det er vigtigt, at vi kan overvåge skibe, fly og specielt ubåde, som vi ikke har mulighed for i øjeblikket, siger Niels Fl. Hansen.

Nødvendigt med en radar

Det færøske folketingsmedlem Sjúrður Skaale, medlem af Javnaðarflokkurin og formand for Den Arktiske Delegation på Christiansborg, følger godt med i diskussionen om radaren. Alene i sidste uge var emnet oppe at vende både i Udenrigspolitisk Nævn og på et møde i den Arktiske Delegation.

– Spørgsmålet er: vil man vide hvad foregår, eller vil man ikke vide hvad foregår. Hvis man vil vide, hvad foregår, så må man have værktøjerne til det, og så må man have en radar. Jeg mener, det er nødvendigt, siger Sjúrður Skaale.

I samarbejde med Færøerne

Skal radaren sættes op på Færøerne, så skal det laves i samarbejde med færøske myndigheder. Alt andet kan ikke accepteres.

– Vi skal ikke gentage situationen fra den kolde krig, hvor færøske myndigheder blev forbigået og man opsatte udstyr på Færøerne, som hverken var behandlet eller godkendt på Færøerne. Det må være lagtinget, som træffer den endelige afgørelse. Det må være et ubetinget krav, fastslår Sjúrður Skaale.

Oprustningsspiral

Enhedslisten er ikke en del af forsvarsforliget og får dermed heller indflydelse på, hvad der kommer at ske i forhandlingerne om en kapacitetspakke.

Christian Juhl (EL) advarer dog om at opstille en radar. I hans øjne er der tale om oprustning i Arktis, hvor meningen ellers er, at det skal være et lavspændingsområde.

– Det er godt at vide, hvad der sker i et område. Man skal bare huske, at hver gang man tager et militært skridt, så er man også med til at sige til modparten, at det er også i orden, at de tager de næste skridt. Så har vi spiralen i gang. Det kan jeg ikke lide, for vi har en aftale om at udvikling i Arktis skal foregå på lavspændingsniveau, siger Christian Juhl.

Dansk pres

Landsstyremand for udenrigsanliggender Jenis av Rana mødtes med forsvarsminister Trine Bramsen 9. september, hvor de bl.a. diskuterede en mulig opstilling af en militær radar på Færøerne.

For en måned siden, efter et telefonmøde med Trine Bramsen, sagde Jenis av Rana, at Danmark havde et ønske om at opsætte en radar, og det kan ikke går hurtigt nok. I dag er Jenis av Rana ikke så åbenmundet.

– Den endelige afgørelse er ikke taget, men noget tyder på, at radaren vil komme. Lige nu er der undersøgelser i gang og så skal der forhandles, inden en afgørelse bliver taget, siger Jenis av Rana.

Russisk luftaktivitet

“Barents Observer” kunne i marts måned berette om russiske kampfly, som fløj igennem norsk luftrum og helt syd til Biscayabugten. Flyene blev mødt af norske og britiske fly, som lettede fra en base i Skotland.

Færøernes public service station kunne for to uger siden berette, at russiske fly tre gange har været i færøsk luftrum i februar og i marts. Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) , som for nylig var på Færøerne vidste ikke noget om sagen, og Forsvarsministeriet ved heller ikke noget om sagen.

For nylig var russiske fly i dansk luftrum over Bornholm, og med det samme var danske fly på vingerne for at afvise de russiske fly. Spørgsmålet er, hvem skal afvise russiske fly, der måtte forsøge at krænke færøsk luftrum.

Nej til kampfly på Færøerne

Der har ikke været officiel snak om at have danske kampfly stående på Færøerne klar til at afvise fremmede magter. Det kunne være en nærliggende tanke, skulle russerne finde på at krænke færøsk luftrum.

Jenis av Rana vil gøre sit til, at det heller ikke kommer til at ske.

– Jeg ønsker ikke, at mine efterkommere skal opleve at kampfly eller militærfolk skal være stationeret på Færøerne. Det må ikke ske, siger Jenis av Rana.

Forsvarsminister Trine Bramsen har ikke ønsket at stille op til et interview.

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer