Lagmanden i NATO’s hovedkvarter: Sikkerheds- og forsvarspolitik fylder mere på Færøerne

Sikkerheds- og forsvarspolitik vil fylde mere i færøsk politik i fremtiden. Det siger lagmanden Bárður á Steig Nielsen efter et møde med NATO´s generalsekretær Jens Stoltenberg. Foto: NATO.

Lagmanden var til møde med Jens Stoltenberg i NATO´s hovedsæde i Bruxelles 12. november. Formålet var at drøfte den sikkerhedspolitiske situation i Nordatlanten og få indsigt aktuelle sager i NATO-samarbejdet.

– Vi har fået bekræftet opfattelsen af, at Færøerne strategiske betydning i Nordatlanten har stor betydning. Interessen for vores område er vokset meget, og det stiller nye krav, siger Bárður á Steig Nielsen.

– Jeg forventer, at sikkerheds- og forsvarssager til fylde mere i færøsk politik i fremtiden, og det har stor betydning at forberede os til fremtiden ved at få den nødvendige viden og indsigt, fortsætter lagmanden.

En del af Vesten

Bárður á Steig Nielsen har i flere taler erklæret, at Færøerne er en del af Vesten. Det budskab blev gentaget i Bruxelles.

– Det er nødvendigt at vise ansigt af og til, og det er også et af formålene med dette møde. Det handler også om at sige, at vi er en del af Vesten. Også at vi ser os som et fuldgyldigt medlem og få de fordele, som vi kan få ud af det, sagde Bárður á Steig Nielsen til Kringvarp Føroya.

Lagmand Bárður á Steig Nielsen mødes med NATO´s generalsekretær Jens Stoltenberg. Foto: NATO

Aftale om radar den 9. december

Det færøske landsstyre er tæt på at træffe en afgørelse om opstilling af en varslingsradar på Færøerne. Det er den danske regering, som skal opsætte radaren, men den kan også blive nyttig i NATO’s regi.

Lagmanden afviser dog, at sagen om en radar var på programmet som et fast punkt med Jens Stoltenberg. Det er først og fremmest en sag mellem Danmark og Færøerne.

Forsvarsminister Trine Bramsen og landsstyremand for udenrigsanliggender Jenis av Rana mødtes om radaren 2. november i forbindelse med Nordisk Råds session i København.

Landsstyremanden skal nu forelægge resultatet for udenrigsudvalget i lagtinget, og efterfølgende træffer landsstyret en afgørelse.

Går alt som planlagt, så bliver der underskrevet en aftale mellem Danmark og Færøerne 9. december.

Facebooktwitter

Facebook kommentarer