Færøerne lukker delvist ned igen

Smitteeksplosionen på Færøerne er så stor, at myndighederne indfører nye restriktioner, som minder om en ny nedlukning. Coronapas ved indrejse til Færøerne er et af værktøjerne.

En regulær smitteeksplosion har ramt det færøske samfund. 2. november var der fundet 76 nye smittede og tilsammen er 729 smittede. 11 covid-19-syge er i øjeblikket indlagt. Smitteudbruddet begyndte 23. oktober.

Landsstyret har derfor meddelt, at man anbefaler, at alle arrangementer med flere end 50 deltagere bliver aflyst eller udsat. Turneringskampe indenfor idræt skal afvikles uden tilskuere.

Skoler, børnehaver og fritidsaktiviteter, som er hårdt ramte af korona, bør lukke. Ligeledes bør barer og diskoteker også lukke. Anbefalingen gælder til 12. november.

Endelig har epidemikommissionen besluttet indføre coronapas fra den 15. november, hvis man rejser til Færøerne. Det vil sige, at man skal være vaccineret eller have en negativ test for at rejse til Færøerne.

Smitten skal begrænses

Ifølge lagmand Bárður á Stig Nielsen skærper man anbefalinger for at få styr på smittesituationen.

– Vi har lært igennem perioden med corona, at situationen ændres hele tiden. Det ser vi også nu. Desværre ser det ud til, at det høje smittetryk den seneste uge fortsætter. Nuværende restriktioner rækker ikke. Derfor må vi sætte ind og få styre på smittesituationen nu, siger lagmanden.

Kritik for at tøve

Landsstyret har fået megen kritik for at være for tøvende siden udbruddet 23. oktober. I dagene efter blev nogle skoler i de hårdest ramte områder lukket i nogle dage.

Oppositionspartierne Tjóðveldi/Republikanerne, Javnaðarflokkurin/Socialdemokraterne og Framsókn har dog kritiseret lagmanden for ikke at sætte hårdere restriktioner i kraft.

Formanden for Javnaðarflokkurin, Aksel V. Johannessen, har udtalt, at man burde lukke samfundet ned i et stykke tid for at få smitten ned.

Fravælger coronapas i dagligdagen

Epidemikommissionen har anbefalet, at landsstyret indfører coronapas i hele samfundet og ikke kun ved grænsen for at minimere udbredelsen af smitten.

Den anbefaling har landsstyret valgt ikke at følge. Ifølge lagmanden vil man ikke gøre forskel på vaccinerede og ikke-vaccinerede.

Fire personer er døde med corona, siden coronasmitten brød ud på Færøerne i marts 2020, hvoraf to folk er døde siden smitteudbruddet 23. oktober. 

Facebooktwitter

Facebook kommentarer