Rekord smitte med covid-19 på Færøerne

Landsstyret indfører igen lokale restriktioner. Det nyeste smitteudbrud er det største på Færøerne siden epidemien startede.

I den seneste tid er smitten eksploderet og 23. oktober var der 89 smittede på et døgn og den 24. oktober noteres 78 nysmittede. Det er de højeste antal smittede på enkelte dage, som er fundet på Færøerne.

Den 24. oktober var der tilsammen 290 smittede på Færøerne, og aldrig har der været så mange smittede på en gang. Smitteudbruddet har fået landsstyret, efter møde med epidemikommissionen, til at indføre lokale restriktioner.

– Sundhedsmyndighederne har hele tiden fulgt situationen, og nu vurderer vi, at det er nødvendigt at handle i nogle områder, hvor smitten breder sig, siger lagmand Bárður á Steig Nielsen.

Skoler lukker

De høje smittetal forekommer især i det nordøstlige område. De tre hårdest udsatte kommuner er Klaksvíkar Kommunu, Eysturkommunu og Fuglafjarðar kommunu.

En skole i Klaksvík, Færøernes næststørste by, må begrænse undervisningen i en uge. Kun børn op til tredje klasse må komme i skole, mens de andre vil få fjernundervisning.

Gymnasiet i nordøstområdet lukker for fremmøde, og eleverne vil også få fjernundervisning.

Smittespredning blandt børn og unge

Myndighederne anbefaler også at begrænse fritidsaktiviteter for børn og unge. Arrangementer, hvor børn og unge fra hele landet deltager, bliver udskudt.

Landslæge Lars Fodgaard Møller oplyser til færøske medier, at smitten har bredt sig særligt blandt børn og unge. En supersprederbegivenhed var et stort stævne, hvor unge fra hele landet var samlet.

Ingen forskelsbehandling af uvaccinerede

Lagmanden oplyser til Kringvarp Føroya, at man har i hovedtræk følger anbefalingerne fra epidemikommissionen. Det gælder dig ikke anbefalingen om at indføre coronapas og gøre forskel på vaccinerede og uvaccinerede.

– Det er op til borgeren selv at afgøre, om vedkommende vil vaccineres, og den enkelte borger på tage konsekvenserne, det kan have for sundheden, hvis man ikke vil vaccineres, siger lagmanden.

Stigning efter teststop

I over et år var det et krav, at alle som kom til Færøerne skulle testet ved grænsen. Det krav ophørte den 1. september, og lige siden har smitten være stigende. Christian Andreasen, der er gruppeformand i lagtinget for koalitionspartiet Folkeflokken, siger på Facebook, at man burde indføre kravet igen.

– Epidemikommissionen har ikke anbefalet, at genindfører kravet, så i øjeblikket ligger der ikke planer om det. Sundhedsmyndighederne siger også, at smitten er inde i landet (samfundssmitte, red.), og ikke noget tyder på, at stor smitte er komme udefra, siger lagmanden til Kringvarp Føroya.

En person er p.t. indlagt i øjeblikket.

70 procent af befolkningen har fået to vaccinestik, mens 73 procent har fået et stik. To personer er døde med covid-19 siden epidemien startede.

Færøernes incidens kan beregnes til 544 nysmittede per 100.000 indbygger de seneste syv dage.

I Grønland er incidensen 154, og i Danmark er den også stigende og nåede søndag op på 134.

Facebooktwitter

Facebook kommentarer