Lakseindustrien fordømmer slagtning af delfiner

Lakseindustrien fordømmer slagtningen af 1423 delfiner og frygter økonomiske konsekvenser. Det kan skade hele Færøerne, siger Regin Jacobsen, direktør for Bakkafrost.

Kritikken har haglet over Færøerne efter slagtningen den 12. september af den store flok delfiner. Både fra udlandet og fra færinger. Slagtningen gik for langsomt og stranden var for lille, lyder kritikken fra både udlandet og færinger.

De første dage efter slagtningen forholdt lakseindustrien sig tavs, men torsdag (16. september) tager opdrætsindustrien afstand fra slagtningen.

– Vi vil gøre det helt klart, at ingen både eller noget udstyr fra virksomhederne i lakseindustrien blev brugt, hverken før, under eller efter slagtningen, siger Færøerne Havbrugsforening i en fælles udmelding.

Kan ramme eksporten

Færøernes største arbejdsplads, lakseproducenten Bakkafrost, der omsætter for milliarder, er med i udmeldingen fra laksindustrien. Desuden har virksomheden selv udsendt en erklæring.

– Vi må fordømme det, som er foregået. Vi må bruge kraftigere ord, end vi har brugt før, fordi det var så voldsomt. Det må vi gøre offentligt, fordi tiderne er anderledes end de var før. Vi er en international virksomhed, og Færøernes kultur bliver eksponeret, og vi får det direkte imod os, siger Regin Jacobsen, direktør for Bakkafrost til Kringvarp Føroya.

Han bekræfter, at købere har truet med ikke at købe varer fra Bakkafrost, hvis ikke melder ud, hvad man vil i fremtiden.

– Det kan få konsekvenser for hele Færøerne, siger Regin Jacobsen.

Landsstyret overvejer regler for delfinfangst

Landsstyremand for fiskeri Jacob Vestergaard (Fólkaflokkurin) har tidligere affejet kritikken og udtalte til færøske medier, at slagtningen gik godt. Dertil skal andre ikke blande sig i, hvordan Færøerne udnytter havets ressourcer.

Nu har piben i landsstyret fået en anden lyd.

– Landsstyret har besluttet at evaluere lovgivningen, som regulerer fangsten af delfiner, erklærer lagmand Bárður á Steig Nielsen (Sambandspartiet).

Fangsten af delfiner har ikke på samme været en del af traditionen som grindefangst, og den har ikke den samme legitimitet.

– Vi tager sagen meget seriøst. Selv om jagten er vurderet til at være bæredygtig, så vil vi se nærmere på jagten efter delfiner og hvilken rolle, den skal spille i det færøske samfund, siger lagmanden.

Han uddyber ikke, om det kan komme et totalt forbud mod at slagte delfiner.

Facebooktwitter

Facebook kommentarer