Færinger bakker op om en ny varslingsradar

Et stort flertal støtter opsættelsen af en varslingsradar på Færøerne. Det viser en ny undersøgelse, som Javnaðarflokkurin i folketinget har lavet.

Meget tyder på, at færinger ændrer holdning til, om der skal opsættes en varslingsradar på Færøerne, og om man skal tillade amerikanske krigsskibe at lægge til kaj.

En opinionsundersøgelse, som 500 færinger har svaret på, viser, at 64 procent mener, det er rigtigt at opsætte en radar. I juli 2020 lavede Javnaðarflokkurin en lignende undersøgelse, og dengang støttede 33 procent forslaget om en radar.

Partiet oplyser, at der kan være lidt forskel på, hvordan spørgsmålene er stillet i 2020 og 2021.

– Alligevel er tendensen klar, og diskussionerne det seneste år har haft indflydelse på færingerne. Flere færinger tager nu stilling til sikkerheds- og forsvarspolitiske spørgsmål, og flere færinger støtter planerne på sikkerheds- og forsvarsområdet end før, siger Javnaðarflokkurin i folketinget i en pressemeddelelse

Amerikanske skibe er velkomne

Opinionsmålingen viser også, at amerikanske krigsskibe er velkomne på Færøerne. USA har undersøgt mulighederne for, at skibe kunne lægge til på Færøerne for at skifte besætning og proviantere.

66 procent af de adspurgte siger ja til, at det skal man tillade amerikanerne. I juli 2020 sagde 52 procent nej.

For lidt over et år siden var der også et flertal som mente, at Færøerne ikke behøvede militær støtte. 47 procent sagde nej, mens 32 procent sagde ja og 21 vidste ikke.

Det har ændret sig til, at i dag siger 44 procent, at Færøerne har brug militær støtte. 21 procent ved stadigvæk ikke, mens 35 procent nu siger nej.

Forhandlinger nærmer sig en afslutning

I februar blev forsvarsforligskredsen i folketinget enige om at bruge 1,5 mia. kr. til en kapacitetspakke, hvoraf 400 millioner bliver afsat til en radar.

– Undersøgelsen er et eksempel på, hvilken værdi dialog har. I begyndelsen var folk meget optaget af, om det var militært udstyr, som skulle opstilles. Nu forstår folk, at det at opstille en varslingsradar ikke er så et dramatisk træk, siger Jenis av Rana fra Miðflokkurin (Centrumpartiet), som er landsstyremand for udenrigsanliggender.

Han fører i øjeblikket forhandlinger med forsvarsminister Trine Bramsen om at opstille en radar på Færøerne. Landsstyret har nogle krav før man træffer en afgørelse. Landsstyremanden vil ikke afsløre alt, men han vil gerne afsløre, at Færøerne kræver at blive hørt noget før, når Danmark har planer om ændringer i forhold til sikkerheds- og forsvarspolitik.

Nordatlantisk sikkerhedskonference

– Vi er meget tæt på at træffe en afgørelse. Trine Bramsen skulle være kommet til Færøerne i august, men rejsen blev udsat på grund af situationen i Afghanistan, siger Jenis av Rana.

Trine Bramsen deltager via videolink på en konference om sikkerhedspolitik 24. september på Færøerne, som javnaðarflokkurin arrangerer. Repræsentanter fra den norske regering og den amerikanske ambassade i København deltager også. 

Facebooktwitter

Facebook kommentarer